Näin syntyy romanttinen sisustus

Ystävänpäivän sisustuksessa huomioidaan kaikki aistit.

Ystävänpäivä saapui Suomeen 1980-luvun lopussa. Almanakkoihin päivä painettiin ensi kertaa vuonna 1987. Englantilaisperäinen nimitys St. Valentines Day juontaa juurensa Valentinus-marttyyriin, Ternin piispaan, joka kuoli 14. helmikuuta 269 jKr.

Valentinus oli pappina Roomassa kristinuskon alkuaikoina, jolloin Rooman silloinen keisari Claudius II määräsi, etteivät sotilaat saa avioitua. Valentinus uhmasi keisarin määräystä ja vihki salaa nuoren parin. Rakastavaisia ymmärtänyt piispa tuomittiin kuolemaan, ja hänestä tehtiin myöhemmin pyhimys.

Englannissa ja Ranskassa ystävänpäivän vietolla on pitkät perinteet. Englannissa päivää on juhlittu 1400-luvulta lähtien, ja Yhdysvalloissakin 1800-luvun alusta. Yhdysvalloissa päivä on erityisen suosittu kihlajais- ja hääpäivä, ja varsinkin teinien keskuudessa suosio mitataan saatujen ystävänpäiväkorttien määrässä.

Sisusta sydämillä

Korttien ja pikkulahjojen lisäksi ystävänpäivä voi näkyä myös sisustuksessa. Valentinen päivä on erityisesti Yhdysvalloissa rakastavaisten juhla. Romanttisen sisustuksen värejä ovat punaisen eri sävyt hempeän vaaleanpunaisesta pinkkiin ja tummaan verenpunaiseen. Vaaleanpunainen on länsimaisessa perinteessä lihan, ja siten aistillisuuden väri. Tummanpunainen puolestaan kuvastaa elämää - verta, tulta ja intohimoa.

Ystävänpäivän ykkössymboli on tietenkin sydän, joka toistuu sisustuksessa erilaisina printteinä ja kirjailuina. Sydänlakanat, -pyyhkeet, -verhot ja sydämen muotoiset tyynyt ja valokuvakehykset kuuluvat romanttiseen sisustukseen. Vuoteessa voi lämmitellä huovan lisäksi sydämellisellä kuumavesipullolla.

Romanttiset värit, kankaat ja kukat

Materiaaleista aistikkaimpiin kuuluvat satiini, silkki, pitsi, sametti ja teddy. Villimpi viettelijätär sisustaa myös kissakuoseilla ja nahkalla. Perinteisesti seksikkäänä väriyhdistelmänä on pidetty mustaa ja tummanpunaista. Ja kun tunnelmaan lisää vielä punaista valoa hehkuvan lampun on rohkean viettelijättären sisustus valmis.

Itämaisen aistillinen sisustus puolestaan syntyy tuhannen ja yhden yön tarinoihin miellettävistä tupsutyynyistä, värikkäästä sängynpeitosta ja raskaina riippuvista samettiverhoista. Värikkäistä laseista tehty öljylyhty luo huoneeseen lämmintä tunnelmaa.

Hyvä sisustus vaatii myös kukkia. Romanttisin kukka on punainen ruusu. Punaruusut symboloivat intohimoa, rakkautta ja kauneutta. Neilikka symboloi renessanssin taiteessa kihlausta, ja Kiinassa se on yleinen avioliiton symboli. Onhan neilikka napinlävessä ollut pitkään myös sokkotreffiläisten tunnusmerkki. Pioni ja keto-orvokki mielletään nekin vahvasti rakkauden symboleiksi. Ranskalaisilla taas on tapana antaa jaloa rakkautta symboloiva kuusama hyville ystäville liiton merkiksi.

Suklaata, tuoksuja ja kynttilöitä

Olennainen osa aistillista sisustusta ovat tuoksut. Tuoksukynttilät, suitsukkeet, aromaattiset tuoksutipat ja eteeriset öljyt luovat tunnelmaa. Tuoksujen on myös huomattu vaikuttavan jopa ihmisen mielialaan. Kynttilävalaistus korostaa romanttisuutta, ja antaa kasvoille kaunista, piirteitä pehmentävää valoa.

Jos haluaa kokeilla, käykö tie rakastetun sydämeen todella vatsan kautta, ystävänpäivänä kannattaa panostaa hyvään ruokaan sekä suklaasydämiin ja muihin sydänkarkkeihin. Vanhan uskomuksen mukaan rakastetun koskettaminen rosmariinilla varmistaa suhteen kestävyyden.

Suklaata pidetään romanttisena ja sukupuolisesti kiihottavana. Rakkauden herkkua on jo pitkään tarjoiltu juhlissa ja annettu lahjaksi kiintymyksen osoituksena. Toisaalta suklaasydämen lahjoittamisesta varoittaakin tuttu laulu. Ystävänpäivän viettäjän lieneekin viisainta lahjoittaa ensin oma sydämensä elämänkumppanille, ja sitten vasta suklaasydän.

Romantiikkaa keittiöön ja kylpyyn

Ystävänpäivä näkyy myös keittiön sisustuksessa. Sydämet toistuvat patalapuissa ja -kintaissa, laseissa ja lautasissa, sekä pöytäliinoissa ja servieteissä. Kokilla voi olla yllään tavallista romanttisempi esiliina, ja parhaat leivonnaiset syntyvät tietenkin sydämen muotoisissa vuoissa. Hyvän ruuan kruunaa hyvä viini ja taustalla soiva romanttinen musiikki.

Romantiikka ja hempeys ulottuvat kylpyhuoneeseenkin. Tuoksuvat kylpyvaahdot, -suolat ja -öljyt houkuttelevat ammeeseen. Romanttisimman vaahtokylvyn saa aikaan ripottelemalla veteen aitoja ruusun terälehtiä. Suihkuverhonkaan ei tarvitse olla tylsä. Valkoista perussuihkuverhoa koristaa nyt iso punainen sydän. Tunnelmallisinta on kylpeä kynttilän valossa kuohuviinin kera. Sydämen muotoinen saippua ja pesusieni viimeistelevät nautinnon.

Teksti: Nina Pinjola ja Hanna PesonenKuvat: Hanna Pesonen (kuvien tuotteet: Day, Hemtex, Moko) ja Tiimari

Lisätietoja: Bruce-Mitford Miranda: Viestivät merkit & Paljastavat symbolitLue lisää Ystävänpäivään liittyen:Miltä rakkaus maistuuRomantiikkaa ruokapöytäänIlahduta ystävää ääniviestillä tai logolla

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja