Näin sisustat ison, pienen ja lasittamattoman parvekkeen

Taas on aika sisustaa parveke kesäkuntoon ja tehdä siitä kotiin ylimääräinen huone.

Unelmien kesähuone on tietysti mahdollisimman iso parveke, jota lasitus suojaa sateelta ja tuulelta. Käytännössä vain harva meistä pääsee nauttimaan tällaisesta luksuksesta.

Tässä vinkit niin ison, pienen kuin lasittamattomankin parvekkeen kesäilmeeseen.

Iso parveke

Mitä isompi parveke omasta kodista löytyy, sitä ihanampi sitä on sisustaa. Mukaan mahtuu monenlaisia kalusteita ja tilaa on yllin kyllin myös kesäisille kukkaistutuksille ja pienelle hyötypuutarhalle.

– Jos tilaa riittää, kannattaa ehdottomasti varata omat alueensa loikoilulle ja ruokailulle: parvekkeen toiseen päähän ruokapöytä tuoleineen ja toiseen päähän pari säädettävää lepotuolia. Ruokailun ajaksi lepotuolit voi myös siirtää pöydän päähän isännän ja emännän tuoleiksi, maalailee aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.

Täyspuiset kalusteet ovat etenkin parvekkeilla väistyneet helppohoitoisten polyrottinkikalusteiden tieltä. Niissä riittää näköä ja kokoa myös isolle parvekkeelle.

– Kukkaruukut on helppo valita sointumaan kalusteiden materiaaleihin. Isolle parvekkeelle sopivat suuret lattiaruukut, näyttävät köynnösristikot ja amppelit.

Istutusvinkki isolle parvekkeelle

Isolla parvekkeella on tilaa kukkaistutusten lisäksi myös hyötykasveille. On melkoista luksusta hakea ruokapöytään salaatit, tomaatit, kurkut ja paprikat omalta parvekkeelta.

Lämpimällä parvekkeella viihtyvät myös monet yrtit.

Pieni parveke

Pienen parvekkeen sisustuksessa kannattaa lähteä liikkeelle miettimällä, mitä parvekkeella tehdään: kaipaatko paikkaa aamukahvin nauttimiselle vai kenties viihtyisää nurkkausta laiskotteluun? Olipa suunnitelmissa sitten kumpi tahansa, ratkaisuna ovat kokoontaitettavat parvekekalusteet.

– Esimerkiksi kevyt cafe-setti, jossa on kaksi tuolia ja pieni pöytä, on helppo taittaa tarvittaessa syrjään. Vieraille voi varata pinottavia jakkaroita, Timonen vinkkaa.

– Kuten kaikissa pienissä tiloissa, kannattaa satsata myös kalusteiden monikäyttöisyyteen. Esimerkiksi säilytyslaatikkoa voi käyttää pöytänä.

Vähäisiä lattianeliöitä ei kannata kätkeä kukkaruukkujen alle, vaan kukkaistutukset nostetaan yläilmoihin: seinähyllyille, parvekkeen kaiteeseen ja amppeleihin nostetut kukat ilahduttavat, mutta eivät vie tilaa.

Istutusvinkki pienelle parvekkeelle

Keijunmekko ja mustasilmäsusanna rönsyävät kauniisti amppelissa tai seinähyllylle nostetussa ruukussa. Parvekelaatikkoon puolestaan sopivat samettikukka tai petunia.

Eikä mikään estä kokeilemasta, miten salaatti tai pinaatti viihtyy parvekelaatikossa - niistäkin on tarjolla ruukkukasvatukseen sopivia lajikkeita.

Lasittamaton parveke

Lasitetulla parvekkeella on mukava istuskella myös kesäsateen yllättäessä eikä tuolien pehmusteita, tyynyjä ja verhoja tarvitse juoksuttaa suojaan ropinan alkaessa.

Lasittamattomalla parvekkeella puolestaan kannattaa panostaa säänkestävään sisustukseen: polyrottinkiset, lasiset ja alumiiniset kalusteet tai muovimatot ja –pöytäliinat eivät sateesta hätkähdä.

– Lasittamattomallekin parvekkeelle saa suojaa esimerkiksi paviljonkiseinällä, jonka voi kiinnittää parvekkeen kattoon ja seinään. Kiinnityksen pitää kuitenkin olla tukeva, ettei tuuli lennätä seinää naapurin puolelle, sanoo aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.

– Jos kiinnitys epäilyttää, saman asian ajaa myös omilla jaloillaan seisova tuulensuoja.

Istutusvinkki lasittamattomalle parvekkeelle

Jos kesäsateet ropisevat parvekkeelle, kukkaistutukset kannattaa ehdottomasti tehdä pohjareiällisiin ruukkuihin tai huolellisesti salaojitettuihin umpiruukkuihin.

Säänkestäviä kukkia ovat muun muassa tähtisilmä, verbena ja hopealehti.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat