Näin selvität auton todelliset kilometrit – jopa joka kuudennen tuontiauton matkamittaria peukaloitu

Auton matkamittarilukeman muokkaaminen on osaavalle taholle verrattain helppo toteuttaa. Tilannetta pahentaa entisestään se, että tavallisen kuluttajan on usein vaikea tunnistaa manipuloitua autoa. Tästä syystä todellinen mittarilukema kannattaakin tarkistaa luotettavalta taholta aina ennen kaupantekoa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tekemän selvityksen mukaan Suomessa matkamittarilukemien manipulointia tapahtuu harvoin, mutta ulkomailta käytettynä maahantuoduista ajoneuvoista 5–17 prosentissa on syytä epäillä, että matkamittarilukemaa on manipuloitu.

Suomalaisen auton kilometrit voi tarkistaa Traficomista

Auton ostajan kannattaa aina varmistaa todellinen matkamittarilukema luotettavalta taholta ennen kauppasopimuksen tekemistä.

Suomessa matkamittarilukemat kirjataan Traficomin ylläpitämään liikenneasioiden rekisteriin katsastusten yhteydessä, ja ne ovat julkisesti nähtävissä Traficomin sähköisestä palvelusta. Viimeisin mittarilukematieto on nähtävissä kirjautuneille käyttäjille maksutta.

Kansainvälisellä tiedonvaihdolla mittariväärennöksiä vastaan

Mikäli harkitset käytetyn tuontiauton ostoa, kannattaa auton todelliset kilometrit ja huoltohistoria selvittää tarkasti. Tiedot on mahdollista tarkistaa lähtömaan rekisteröintiviranomaisen tarjoamasta sähköisestä palvelusta tai vaatimalla selvityksen auton myyjältä.

Autokaupat ovat velvollisia kertomaan kaikki tiedossa olevat asiat, jotka voivat vaikuttaa kaupan kohteena olevan ajoneuvon hintaan tai ostopäätöksen tekoon.

Jos epäilet autokaupan yhteydessä rikosta, voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisin verkkosivuilla.

Maiden rajat ylittävässä autokaupassa mittariväärennösten ennaltaehkäisy vaatii aktiivista kansainvälistä tiedonvaihtoa. Traficom selvittää mahdollisuutta hakea jatkossa myös auton lähtömaassa kirjatut matkamittarilukemat liikenneasioiden rekisteriin silloin, kun auto rekisteröidään Suomeen. Tällöin auton ostajalla on entistä paremmat mahdollisuudet selvittää auton taustatiedot luotettavasti ja mittariväärennösten tekijöiden kiinnijäämisriski kasvaa. Tällä pyritään vaikuttamaan väärennösten yleisyyteen ennaltaehkäisevästi.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom selvitti syksyllä 2018 matkamittariväärennösten yleisyyttä Suomessa ensirekisteröidyissä sekä Suomeen käytettynä maahantuoduissa henkilö- ja pakettiautoissa.

Tuontiautojen osalta asiaa selvitettiin pilottiluonteisesti yhteistyössä Alankomaiden, Belgian ja Viron kanssa. Kokonaisuudessaan katsastusten välillä laskeneet matkamittarilukemat osoittautuivat melko harvinaisiksi Suomessa käytössä olevissa autoissa (0,6 %), mutta ulkomailta Suomeen maahantuoduissa autoissa niitä havaittiin verrattain usein (5–17 %).

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat