Näin säilytät rennon lomafiiliksesi töissä, lue vinkit!

Lomaa pidetään lyhyenä ja unenomaisena ajanjaksona, valheellisena pakona tosielämästä. Oikeasti moni pääsee irti teennäisistä rooleista juuri lomalla. Näin rento-minä kestää arjen keskellä!

Lomalla koettu vapaus velvoitteista rentouttaa ja mahdollistaa toiminnan, josta todella nautimme. Saavutettu vapaus avaa meidät uusille kokemuksille, ihmisille ja tavoille suhtautua läheisiin.

Pitäisikö lomailuun siis käyttää enemmän aikaa? Ei välttämättä, mutta voimme oppia säilyttämään rennomman loma-minämme asenteen elämään. Rusketuksen haihtumisen ei tarvitse tuoda harmautta mieleen.

Pidä loma-mottosi

Lomalla ja arjessa suhtautuminen elämään voi olla aivan toisenlaista. Lomaillessa halutaan kokea uutta ja laajentaa minuutta. Päivittäisten rutiinien lomassa sulkeudutaan sen sijaan pieniin ympyröihin, jotka tuntuvat käytännöllisiltä, turvallisilta ja järkeviltä. Uusissa maisemissa, kuten matkoilla, mieli on auki uusille asioille: liikunnalle, ruoalle, vaatteille ja tavoille. Tuoretta harrastusta on turha unohtaa lomamatkalle!

Laskettelua ja sukellusta ei varmasti pysty harrastamaan joka kotiseudulla, mutta pääasia ei olekaan tiettyyn kiinnostuksen kohteeseen ripustautuminen. Pääasia on pitää mieli avoinna ja uteliaana uudelle, jolloin koemme elävämme.

Paluulaukun pakkauksen ei pidä tarkoittaa vanhoihin rutiineihin raahautumista ja kaiken lomalla omaksutun hylkäämistä. Kun joku ehdottaa jotakin uutta, älä sano: "Ei nyt, meillähän on paljon aikaa tehdä tuollaista muulloinkin." Sano sen sijaan: "Totta kai, tämä voi olla ainut mahdollisuutemme!"

Näe sosiaaliset paineet

Kotiinpaluu tarkoittaa palautumista takaisin normaaliin päivittäiseen rytmiin. Loman aikaan emme vapaudu ainoastaan itse luomistamme paineista, vaan myös ulkoisesta prässistä, joka keskittää huomiomme tärkeisiin päivämääriin, etukäteisvalmisteluihin, aikatauluihin ja muuhun arjen sujumisen kannalta oleelliseen.

Elämä ei etenisi ilman järjestystä ja suunnitelmia, mutta huolestuneisuus, stressi ja huolenaiheiden korostaminen ajatuksissa vieroittaa meidät onnen aiheistamme. Arkihuolten alle jäävät rakkaat läheiset, työstä nauttiminen ja aika lasten kanssa.

Yhteiskunta rohkaisee meitä kiinnittämään huomiomme tiettyihin velvollisuuksiin sen sijaan, että se auttaisi meitä tasapainottelemaan järkevän varovaisuuden ja virkistävän riskinoton välillä. Niinpä turhan usein huolehditaan siitä, "miltä asiat näyttävät" tai "onko tämä oikein" sen kustannuksella, että todella mietittäisiin, "onko tämä sitä, mitä todella olen".

Unohda suojamuurit

Vaatteiden vähetessä etelän lämmössä höllentyvät myös puolustusmekanismit. Tietyt tavat käyttäytyä, erinäisten tapojen välttely ja toisten suosiminen, koetaan turvallisiksi normaalissa arjessa. Uskomme tarvitsevamme näitä puolustusmekanismeja suojaamaan itseämme, mutta emme huomaa, miten ne rajoittavat meitä kanssakäymisessä.

Lyhytaikaisen loman aikana uskaltaudumme usein pelottavien raja-aitojen yli. Normaaliarjessa kietoudumme jälleen vanhaan suojanuttuun, joka takaa vallantunteen säilymisen ja luo kuilun meidän ja muiden välille. Mieti seuraavaksi kotiin palatessasi, millaisia suojia käytät ja haasta ne. Se saattaa herättää ahdistusta, mutta antaa vastalahjaksi mahdollisuuden olla aito, oma itsesi.

Testaa Matkailun lomahakua ja löydä unelmalomasi!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja