Mainos

Näin säästät kodin sähkökuluissa

Energian säästäminen ei ole vain energiatehokkaiksi rakennettujen omakotitalojen juttu, vaan sähkönkäytön tehostaminen onnistuu yhtä hyvin myös kerrostaloasunnossa. Ympäristön ja kodin sähkölaskun lisäksi energiankulutuksen vähentäminen voi näkyä myös yhtiövastikkeessa, jos energiatalkoisiin saadaan mukaan kaikki asukkaat.

Jos kerrostaloasunnon sähkölasku kolistelee huippulukemia tai yhtiövastikkeen suuruus hirvittää, kannattaa kääntää katse kohti omia arkirutiineja. Ovatko kotona kaikki valot, tietokoneet, televisiot ja muut viihdehärvelit päällä kaiken aikaa, ja pyöritetäänkö pesukonetta vain parin paidan vuoksi? Sähkölaskun loppusumma voi keventyä helposti ilman, että arjesta tulee ankeaa pihistelyä.

- Energiankäytön tehostaminen on eri asia kuin sähkön säästäminen. Säästäessä tulee sellainen olo, että jostain pitää luopua, mutta tehostamalla saa enemmän. Sähkölaskua pienentääkseen ei tarvitse istua pimeässä ilman telkkaria, vaan on vain vähän mietittävä asioita, muistuttaa Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkonen.

Energian säästämistä perustellaan yleensä ympäristösyillä, mutta kerrostaloasukas voi saada siitä hyötyä myös suoraan itselleen. Ensimmäiset vaikutukset näkyvät tietysti omassa sähkölaskussa, mutta pidemmällä tähtäimellä ja kaikkien talon asukkaiden yhteispelillä voidaan hinata myös yhtiövastiketta alemmas.

- Jos esimerkiksi kaikkien asuinhuoneistojen lämpötilaa alennetaan asteen verran, taloyhtiö säästää noin viisi prosenttia lämmityskustannuksissa. Karkeasti laskettuna se merkitsisi 80-neliöisessä asunnossa noin sataa euroa vuodessa. Säästöjen myötä talon yhtiövastike saattaa lähteä ajan kuluessa laskusuuntaan, Laakkonen kannustaa.

Energiatehokkuuteen kannustetaan myös valtion taholta, sillä energiankulutuksen vähentämiseen tähtääviin remontteihin, kuten esimerkiksi ikkunaremonttiin, on mahdollista hakea valtion suhdanneavustusta. Avustus voi olla jopa 15 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Vinkkejä kerrostalokodin energiatehokkuuteen:

- Pahimpia energiasyöppöjä ovat valaistus, viihdelaitteet ja kodinkoneet. Valot ja laitteet kannattaakin sammuttaa aina, kun niitä ei tarvita, sillä myös valmiustila kuluttaa energiaa turhaan.

- Viimeistenkin hehkulamppujen tilalle kannattaa vaihtaa energiansäästölamppuja, pienloistelamppuja ja ledejä. Valoja tarvitaan vähemmän, kun ikkunat pestään niin, että luonnonvalo pääsee sisälle. Myös valaisimet ja lamput kannattaa pitää puhtaina.

- Kylmälaitteiden energiankulutukseen vaikuttaa ympäröivä lämpötila, joten esimerkiksi keittiössä on hyvä varmistaa, että ilma pääsee kiertämään jääkaapin ympärillä.

- Astian- ja pyykinpesukoneissa kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, ja valita pesuohjelmat oikein. Monissa kodinkoneissa on erillinen eko-ohjelma.

- Puhtaat kodinkoneet toimivat tehokkaammin, joten imuriin ja pölyrättiin tarttuminen voi olla ekoteko.

- Sähkösaunaa ei tarvitse jättää kokonaan käyttämättä, sillä sen energiankulutus pienenee jo säätämällä lämpötilaa ja pitämällä kiuasta päällä vain silloin, kun on tarvis. Saunaa ei kannata jättää odottamaan.

- Pesutilojen sähkökäyttöinen lattialämmitys kannattaa säätää kohtuulliseksi. Ovet on hyvä pitää kiinni, ettei lattialämmityksellä lämmitetä muita tiloja, ja kesällä lämmityksen voi jopa sammuttaa kokonaan.

Lue myös:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.