Näin republikaanien toinen puoluekokouspäivä eteni: Melania Trump toi esiin pehmeämpää puoltaan, Eric-poika solvasi Joe Bidenia – "Jättimäinen helpotus terroristeille"

Näin republikaanien toinen puoluekokouspäivä eteni: Melania Trump toi esiin pehmeämpää puoltaan, Eric-poika solvasi Joe Bidenia –"Jättimäinen helpotus terroristeille" 0:52
Melania Trump otti puheessaan esille muun muassa maan synkän koronapandemian uhrit.

Yhdysvalloissa republikaanien puoluekokouksen toisen päivän puheissa hehkutettiin istuvaa republikaanipresidenttiä Donald Trumpia ja kritisoitiin demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bidenia sekä maan entisen presidentin Barack Obaman hallintoa, jonka varapresidentti Biden oli.

Tapahtumaan tarjosi jokseenkin pehmeämpää sävyä istuvan presidentin puoliso Melania Trump, joka antaa harvoin pitkiä puheita julkisuudessa.

Hän on ollut vähemmän esillä mediassa kuin monet muut aiempien presidenttien puolisot.

Katso yllä oleva video: Republikaanien puoluekokouksesta tuli Trump-kokous – näin MTV:n kirjeenvaihtaja analysoi avausiltaa.

Melania Trump otti puheessaan esille maan synkän koronapandemian uhrit ja myönsi kaikkien elämän muuttuneen merkittävästi sitten maaliskuun.

– Näkymätön vihollinen, covid-19, pyyhkäisi kauniin maamme ylitse ja vaikutti meihin kaikki, Melania Trump sanoi puhuessaan Valkoisen talon ikonisessa ruusutarhassa.

Hän kertoi tietävänsä, että monet ihmiset ovat ahdistuneita ja jotkut kokevat olonsa avuttomaksi.

– Haluan teidän tietävän, ettette ole yksin, hän jatkoi.

Presidentin puoliso vannoi, että hänen miehensä hallinto ei lakkaa taistelemasta sen eteen, että virukseen saadaan tehokas hoito tai että sitä vastaan kehitetään rokote, joka on kaikkien saatavilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Eric Trump solvasi demokraattiehdokas Joe Bidenia

Melania Trump lähetti terveisiään myös vanhemmille ja puhui uutiskanava CNN:n mukaan erityisesti sosiaalisesta mediasta ja teknologian haittapuolista.

Hän osoitti viestinsä erityisesti kansakunnan äideille.

– Tämä moderni maailma liikkuu niin nopeasti. Ja lapsemme kohtaavat haasteita, jotka vaikuttavat vaihtuvan muutaman kuukauden välein. Aivan niin kuin minäkin, tiedän että monet teistäkin seuraavat, miten ilkeä ja manipulatiivinen sosiaalinen media voi olla, hän sanoi uutiskanavan mukaan.

Melania Trump arvioi CNN:n mukaan, että maa tarvitsee hänen miehensä johtajuutta nyt enemmän kuin koskaan. Melania Trump kertoi myös, että hänen miehestään tietää aina, mitä tämä ajattelee, koska hän on aito.

Toisena päivänä kokouksessa puheen pitivät Melania Trumpin lisäksi muun muassa presidentin poika Eric Trump sekä nuorempi tytär Tiffany Trump.

Eric Trump lausui omassa puheessaan kovia sanoja isänsä haastajasta demokraattiehdokas Joe Bidenista.

CNN:n mukaan Eric Trump kertoi Bidenin olevan Kiinan edessä heittopussi ja kuvaili Bidenin olevan "jättimäinen helpotus terroristeille".

Presidentin vanhin poika Donald Trump Junior puhui jo ensimmäisenä kokouspäivänä, ja presidentin vanhimman tyttären ja neuvonantajan Ivanka Trumpin odotetaan esiintyvän myöhemmin kokouksessa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan toiselta illalta vedettiin myös yksi puhuja pois viime hetkellä.

Niin kutsutun "enkeliäiti" Mary Ann Mendozan oli määrä kertoa siitä, miten hänen poikansa kuoli sen jälkeen, kun häneen osui rattijuoppo, joka oli maassa laittomasti.

Hänen esiintymisensä peruttiin, koska hän oli jakanut Twitterissä tviitin, jossa esitettiin antisemiittisiä salaliittoteorioita, joiden mukaan juutalaiset yrittävät valloittaa maailman.

Trumpin ja Pompeon toimia kokouksen aikana kritisoidaan

Presidentti itse teki puoluekokouksen toisena päivänä yllätysesiintymisiä. Ensin hän armahti esinauhoitetulla videolla pankkiryöstäjä Jon Ponderin, joka on aloittanut ohjelman, jonka tavoitteena on auttaa vankeja integroitumaan uudelleen yhteiskuntaan.

Tämän jälkeen hän esiintyi videolla valvomassa seremoniaa, jossa myönnettiin kansalaisuus viidelle siirtolaiselle.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trumpin tiistaiset esiintymiset olivat räikeitä esimerkkejä siitä, miten hän käyttää valtaoikeuksiaan poliittisen edun tavoitteluun.

Esimerkiksi armahdusoikeus on yksi presidentin laajimmista valtaoikeuksista, jonka perustuslaki tarjoaa. Trump on aiemmin armahtanut muun muassa poliittisia liittolaisiaan.

Häntä on jo aiemmin syytetty eettisten sääntöjen rikkomisesta, koska hän pitää myöhemmin tällä viikolla puheensa Valkoisesta talosta.

Myös molemmat toisena kokouspäivänä esitetyistä videoista oli kuvattu Valkoisessa talossa. Lisäksi edustajainhuoneen demokraatit ovat aloittaneet ulkoministeri Mike Pompeoon kohdistuvan tutkinnan.

Ulkoministeri Pompeo piti puoluekokoukselle puheen Lähi-idän-matkaltaan.

New York Timesin mukaan Pompeon puhe on ensimmäinen kerta ainakin 75 vuoteen, kun maan ulkoministeri puhuu kansalliselle puoluekokoukselle.

Asiasta kertoi lehdelle presidentillistä historiaa tutkiva Michael Beschloss. Beschlossin mukaan aiempaan trendiin on ollut syynsä.

Ulkopolitiikka on nähty pyhänä ja loukkaamattomana, eikä ulkoministerien ole haluttu puuttuvan sisäpolitiikkaan.

Lehden mukaan Pompeo on joutunut kuitenkin kritiikin kohteeksi sen vuoksi, että hän pitää puheen virallisella työmatkalla.

Yhdysvalloissa on olemassa liittovaltion tasoinen asetus, joka kieltää liittovaltion työntekijöitä osallistumasta poliittisiin toimiin työajallaan.

Lue myös:

    Uusimmat