Näin presidentti Niinistö koki poikkeukselliset Linnan juhlat, joille hän vihjaa jatkoa ainakin osittain: "Todella virkistävää, että vietettiin erilainen itsenäisyyspäivä"

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio MTV:n erikoishaastattelussa - katso koko haastattelu tästä 6:36
Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kertovat MTV Uutisten itsenäisyyspäivän haastattelussa, että koronaviruksen vuoksi jouluna ja alkuvuonna läheisiä voi muistaa ajatuksissa ja etäyhteyksin.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan tämänpäiväinen itsenäisyyspäivän juhlinta on tuonut virkistävää vaihtelua perinteikkäisiin Linnan juhliin.

Niinistö kertoi puolisonsa Jenni Haukion kanssa päivän tunnelmista MTV:n Kymmenen uutisten haastattelussa. Vielä Niinistö ei lupaa, että tulevaisuuden Linnan juhlat olisivat tämänvuotisen kaltaisia.

– Ainakin tästä jää varmasti paljon pohdittavaa niihin vanhoihin normaaleihin, ehkä yhteensovitettavaa tai jotain sellaista. Nyt on vähän aikaista sanoa, mitä kaikkea sinne voisi yhteen sopia. Mutta todella virkistävää, että vietettiin erilainen (itsenäisyyspäivä), Niinistö sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Niinistön mukaan illan ohjelmassa oli paljon sellaista, joka vaikutti hyvin syvälle niin tunnepuolelle kuin järkitasoonkin.

— Lähdetään vaikka niistä alueilla käynneistä, kyllä siellä tuli esiin auttamishalua sekä terveydenhoidonpuolella että ihan konkreettista elämänauttamista nuoria asevelvollisia, kaikkia tällaisia. Sitten oli muutama sellainen kohta täällä ohjelmassa, että veti aika herkän tunnelman päälle, Niinistö luonnehtii.

"Syvimpiä tuntojamme puhutteleva"

Jenni Haukio kuvailee Suomen 103-vuotisjuhlaa erilaiseksi, mutta antoisaksi illaksi.

– Toivorikas ja yhteisöllisyyttä vahvistava. Ehkä meidän syvimpiä tuntojamme puhutteleva. Ja sitten tosiaankin meidän yhteiskuntamme korkeampia osaamista ja välittämistä vapaaehtoistyötä esille tuovan. Hieno ilta, Haukio toteaa.

Kriisi kohtelee yksilöitä eri tavalla

Sauli Niinistön mukaan Suomi on edelleen lähes kaikilla mittareilla liki parhaassa kunnossaan kuin koskaan aiemmin. Hänen arvionsa mukaan viime vuonna oltiin hieman paremmassa kunnossa, ennen kuin koronaviruspandemia alkoi.

– Kyllä tässä on koettu pahempaakin, tietysti sotavuodet, mutta kyllä nuo finanssikriisitkin 90-luvulla ja 10 vuotta sitten ovat jättäneet pahempaa jälkeä talouteen. Mutta nyt pitää koko ajan muistaa se, että kun kriisi kohtaa kansakunnan, kaikkein olennaisinta ei ole aina kriisin koko, vaan miten se yksilöitä kohtelee, Niinistö sanoo.

– Meidän pitää muistaa se, että se kohtelee usein hyvin julmasti ja epätasa-arvoisesti ihmisiä. Jotkut kärsivät suunnattoman paljon, jotkut pääsevät hyvin vähällä,  heidän jalat eivät kastu ollenkaan.

Niinistön mukaan on tärkeää, että yhteiskunnassa kaikki jakavat yhteistä taakkaa.

Lue myös:

    Uusimmat