Onko tässä illan koskettavin lauluesitys? Karjala-evakko Jorma-pappa laulaa yhdessä lastenlastensa kanssa Evakon laulun: "Kyyneleiden määrää en vain enää ole muistanut"

Karjala-evakko Jorma laulaa yhdessä lapsenlapsensa kanssa Evakon laulun: ”Kyyneleiden määrää en vain enää ole muistanut” 5:47
Karjala-evakko Jorma laulaa yhdessä lapsenlapsensa kanssa Evakon laulun: ”Kyyneleiden määrää en vain enää ole muistanut”

Sosiaalisessa mediassa ihastuttanut ja suomalaisten sydämet sulattanut laulava kaksikko Pappa ja Lotta nähtiiin MTV Uutisten itsenäisyyspäivän erikoislähetyksessä.

Jorma Saahkon ja Lotta-Sofia Saahkon lauluvideot ovat levinneet sosiaalisessa mediassa ympäri maailman. He laulavat karjalaisia lauluja, joita veisattiin vuosikymmeniä sitten Karjalassa. Videot ovat keränneet sosiaalisen median palveluissa, Facebookissa ja YouTubessa, jo 30 miljoonaa katselukertaa.

Kaikki sai alkunsa, kun lapsenlapsi Lotta-Sofia muutti maaliskuussa koronapandemian puhjettua Lontoosta pappansa luokse Suomeen Valkeakoskelle. Hän alkoi kiinnostua suomalaisuudesta ja sukunsa evakkohistoriasta.

– Kyselin papalta (näistä asioista) ja pappa opetti heti aluksi Karjalan kunnailla -laulun ja siihen liittyi paljon tarinoita, Lotta-Sofia kertoo.

Katso yllä olevalta videolta henkeäsalpaava lauluesitys! Pappa, Jorma Saahko, laulaa Evakon laulun yhdessä lastenlastensa Liina ja Lotta-Sofia Saahkon kanssa.

"Olen nuorena poikana laulanut"

Pappa ja lapsenlapsi alkoivat laulamaan yhdessä perinteisiä lauluja. Lotta-Sofia päätti taltioida laulua ja pappansa tarinoita aluksi ihan vain omaksi ilokseen. Videot kuitenkin herättivät ihastusta sosiaalisessa mediassa ja nyt niitä on yhteensä jo 180.

– Minä olen nuorena poikana laulanut näitä lauluja ja se jäi tänne sydämeen ja sitä toteutin. Lotalle siirsin (tämän taidon), kun hän on ollut 15 vuotta ulkomailla, joten minun piti opettaa kaikki laulut. Pari kertaa kun oltiin laulettu, ne laulut tulivat kuin vanhalta tekijältä, Jorma Saahko kertoo.

Evakot joutuivat kohtaamaan muuton jälkeen paljon ennakkoluuloja ja ryssittelyä. Eteenpäin vei asenne, Jorma Saahko sanoo.

– Minun asenteeni on sellainen, että täytyy vain pärjätä maailmassa. Se oli jo silloin pikkupoikana tosiaan, Saahko muistelee.

Evakkovuosien aikana hän unelmoi, että pääsisi laulamaan ja esiintymään suurelle yleisölle. Nyt toive on toteutunut.

– Toive on kyllä toteutunut ja nyt seitsemän kuukautta on lauluja lauleltu. Se haave (esiintymisestä) on nyt täyttynyt, mies hymähtää.

Tuovat esiin karjalaisuutta

Koronapandemia on vaikuttanut myös Lotan elämään. Hänen unelmaopintonsa Lontoossa ovat keskeytyneet, mutta toisaalta hän on kirjoittanut korona-aikana papan tarinoista kirjan. Naisen unelmana olisi jonain päivänä olla musikaalin pääroolissa.

Poikkeusvuonna hän on halunnut nostaa karjalaisuuden uudelleen esiin modernilla tavalla.

– Meidän tehtävä tänä vuona ollut herättää karjalaisuutta henkiin ja tuoda se esiin modernilla tavalla. Sama toteutuu näissä puvuissa, jotka minä suunnittelin. Tässä on Laatokan Karjalan kansallispuvun kankaat, mutta ne on herätetty esiin uudella tavalla, Lotta-Sofia kertoo hienosta puvustaan.

Karjala-evakko Jorma alkoi laulaa lapsenlapsensa kanssa vanhoja lauluja – nousivat somessa suursuosioon 5:30

Katso Papan ja Lotan itsenäisyyspäivän haastattelu tästä videosta.


Lue myös:

    Uusimmat