Presidenttipari kovasta koronavuodesta MTV:n haastattelussa: "Muistetaan, että tämä on väliaikaista" – jouluna läheisiä voi muistaa ajatuksin ja etäyhteyksin

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio MTV:n erikoishaastattelussa - katso koko haastattelu tästä 6:36
Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kertovat MTV Uutisten itsenäisyyspäivän haastattelussa, että koronaviruksen vuoksi jouluna ja alkuvuonna läheisiä voi muistaa ajatuksissa ja etäyhteyksin.

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio kertovat MTV Uutisten itsenäisyyspäivän haastattelussa, että koronaviruksen vuoksi jouluna ja alkuvuonna läheisiä voi muistaa ajatuksissa ja etäyhteyksin, kun lähikontakteja pitää pyrkiä välttämään.

– Muistamme toisiamme sisäisesti ajatuksissamme, pidämme etäyhteyttä. Teknologiat antavat siihen hyvät mahdollisuudet. Ja muistetaan, että tämä on vain väliaikaista, Jenni Haukio sanoo.

– Se herättää sellaisen ajatuksen, kykenemmekö me olemaan tavallaan lähempänä tuttujamme ja ystäviämme, kun muistamme, mitä kaikkea olemme yhdessä kokeneet ja tehneet? Niinistö jatkaa.

Presidentti Niinistö ei lähtisi vertaamaan kulunutta koronavuotta aiempiin kriiseihin, joita Suomi on historiansa aikana kokenut.

– Parempi kohdata kriisi sellaisenaan, mittaamatta sitä. Onhan tässä ollut olemista, Niinistö toteaa.

"Näen onnellisimman maan"

Koronaviruskriisi on vaikuttanut merkittävästi itsenäisyyspäivän juhlintaan Suomessa.

Rouva Jenni Haukio muistuttaa, että juhlahumun taustalla on aina tärkeä ajatus.

– Meillä kaikilla on päällimmäisenä ajatus ja syvä kiitollisuus, että saamme täällä vapaassa Suomessa, isänmaassa elää, Haukio sanoo.

Suomi on ollut itsenäinen nyt 103 vuotta. Sauli Niinistö on aiemmin sanonut, että "poikkeusjuhlat" ovat kenties tänä vuonna tapa katsoa Suomea "ainutlaatuisella tavalla silmiin".

Tasavallan presidentti kertoo itse näkevänsä onnellisen maan.

– Minä näen sen, mitä kansainvälisetkin mittarit kertovat, maailman onnellisimman maan, Niinistö sanoo.

– Tietysti meidän kaikkien kannattaa olla ummistamatta silmiämme myöskään tulevaisuudelta. Aina pitää vaalia sitä, mikä hyvin on.

Jenni Haukion mukaan hän näkee varovaista toiveikkuutta myös vaikeiden aikojen keskellä.

– Joka päivä mennään eteenpäin ja selvitään, kuten on aiemminkin selvitty. Totta kai meiltä kaikilta vaaditaan nyt paljon, siinä olemme viime kuukausina osoittaneet, että olemme hyviä ja jaksetaan jatkaa samaan malliin, Haukio sanoo.

Niinistön mukaan on täysin ymmärrettävää, että osa suomalaisista näkee epävarmuutta tai pelkoa katsoessaan ”Suomea silmiin”.

– Se on täysin ymmärrettävää. Varmasti meistä jokainen kantaa jonkinlaista huolta sisimmässään. Mutta aina kannattaa muistaa se, että yhdessä ja itse tekemällä on saavutettu jotain sellaista, joka on ainutlaatuista maailmassa. Enkä minä usko, että se kyky on tästä maasta kadonnut, Niinistö sanoo.

"Pieni virus tuli ja näytti"

Presidentin mukaan koko maailmalla on kriisin jälkeen opiksi otettavaa.

– Ei ihmiskunta olekaan niin ylivertainen, että se kaikki tilanteet hallitsee. Pieni virus tuli ja näytti sen. Tietynlainen valmistautuminen saisi olla parempaa. Uskon, että herätys tulee nyt ja herätys kestää niin pitkälle kuin muisti kantaa, toivottavasti se kantaa.

Koronaviruskriisin seurauksena Suomi on jatkanut velkaantumistaan hurjalla tahdilla.

Velanottoa on perusteltu usein sillä, että muutkin maat tekevät niin. Niinistö ei tälle perustelulle lämpene.

– Minusta mikään perustelu, mikä pohjautuu toisten menettelyyn, ei ole sinänsä validi, presidentti sanoo ja jatkaa:

– Tunnen paljon enemmän huolta siitä, että rahan määrä (maailmassa) on lisääntynyt. Sillä ei ole mitään yhteyttä tuottavuuden määrän, ei ole syntynyt reaalisesti mitään hyvää. Kyllä minä huolestuneena pidemmälle tulevaisuuteen katson, että entäpä sitten, enää ei tehdä tyhjästä rahaa.

Tärkeä viesti veteraanien muistolle

Viimeinen Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerts haudattiin viime viikolla.

Presidentti Niinistöltä kysyttiin, näkeekö hän vaarana, että veteraanien muisto hälvenisi, kun tietynlaiset ikonit poistuvat keskuudestamme.

– Niin kauan kuin me muistamme, että elämme vapaassa maassa, jossa voi vapaasti kouluttautua ja vapauteen kuuluu perusturva, niin kauan ei pidä unohtaa, Niinistö toteaa.

Vietä itsenäisyyspäivää MTV Uutisten seurassa

MTV Uutiset Live seuraa itsenäisyyspäivän viettoa koko illan.

Poikkeusvuoden juhlatunnelmat huipentuvat kello 19.30 alkavaan Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmaan. Erikoisohjelma näytetään suorana MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä.

Lue lisää: MTV:n Itsenäisyyspäivän juhlat -ohjelmassa nähdään vuoden kiinnostavimmat nimet presidenttiparista Vesa-Matti Loiriin

Lue myös:

    Uusimmat