Näin Portugalin maastopalot opettivat suomalaisia palomiehiä: "Käytössä keinoja, joista Suomessa kukaan ei tiennyt mitään"

Portugalissa rajattiin maastopaloja sytyttämällä uusia tulipaloja 0:38
Katso video: Portugalissa rajattiin maastopaloja sytyttömällä uusia tulipaloja

Laajat maastopalot riepottelivat Etelä-Eurooppaa läpi kesän. Todellisuudessa varsinaisia maastopalokausia ei enää ilmastonmuutoksen myötä ole, vaan maastopaloja esiintyy ympäri vuoden. Suomalaiset palomiehet kävivät hakemassa tärkeitä oppeja maastopalojen sammuttamisesta Portugalista. Niillä varaudutaan yhä kuivempien kesien myötä kasvaneeseen maastopaloriskiin myös kotimaassa.

Ilmastonmuutoksen myötä Etelä-Euroopassa eletään jonkin tasoista maastopalokautta ympärivuoden. 

Elokuussa 2023 Suomi lähetti omia palomiehiään Portugaliin auttamaan laajojen maastopalojen sammutustöissä.

Portugali lähetti avunpyynnön EU: n pelastuspalvelumekanismin kautta ulkopuolisesta avusta, kuten moni muukin Etelä-Euroopan maa. Suomi vastasi pyyntöön sisäministeriön kautta, kertoo Portugalista vastoittain palannut Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestari Mikko Kuismanen.

Saimme Portugalista todella tärkeää oppia maastopalojen sammutustöistä. Esimerkiksi puskutraktorin käyttö, ilmasammutus ja kontrolloitu poltto ovat siellä huippuunsa vietyjä toimintamalleja. Kukaan Suomessa ei ole tiennyt kuinka näitä voisi hyödyntää, kertoo Yara Suomi Oy:n teollisuuspalopäällikkö Esa Ikäheimo.

Katso yllä olevalta videolta, miten palomiehet rajasivat tulipaloja sytyttämällä uusia tulipaloja eli vastapaloja.

Kuismasen ja Ikäheimon mukaan on tärkeää, että Suomessa lähdetään opettelemaan Portugalin mallin mukaisesti maastopalojen sammutustöitä, jotta tulevaisuudessa Suomessa yhä kuivempien kesien myötä ei päädytä tilanteeseen, jossa "Siperia opettaa".

Portugalissa näistä nyt käytössä olevista sammutuskeinoista ei tiedetty vielä viisitoista vuotta sitten mitään. Kaikki jouduttiin opettelemaan nollasta. Nyt olisi tärkeää, että me Suomessa voisimme ennakoida, Ikäheimo sanoo.

"Maailma ei voi pelastaa, tehdään se mikä voidaan"

Vaikka Etelä-Euroopan maastopalotilanne vaikuttaa maallikon silmin katsottuna henkeä uhkaavalta, eivät palomiehet törmänneet hengenvaaraan Portugalissa, ainakaan niissä tehtävissä, joissa Kuismanen ja Ikäheimo ryhmineen olivat töissä.

Puut tekivät pieniä vaaratilanteita välillä, kun ne paloivat ontoiksi ja kaatuilivat tai oksia tippui alas. Välillä niistä aiheutui muutama pieni sivuosuma, mutta ei onneksi mitään sen pahempaa, Kuismanen kertoo.

Meillä oli yksi tilanne, jossa olimme sammuttamassa vuoren rinnettä, mutta vastaan tuli yllättäen latvapalo. Jouduimme perääntymään, mutta tilanne oli koko ajan turvallinen, Ikäheimo sanoo.

–  Paikalliset kaverit olivat hyvin harjaantuneita siihen hommaan ja korostivat turvallisuutta alusta alkaen. Heti alkumetreillä he sanoivat, että tehdään se mihin pystytään, ei täällä maailmaa olla pelastamassa. Se oli hyvä ohje.

Katso koko keskustelu tästä: Suomalaiset palomiehet hakivat oppia Portugalin metsäpaloista

Suomalaiset palomiehet hakivat oppia Portugalin metsäpaloista 8:50
Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestari Mikko Kuismanen ja Yara Suomi Oy:n teollisuuspalopäällikkö Esa Ikäheimo Huomenta Suomen vieraana 9.9.2023.

Lue myös:

    Uusimmat