Mainos

Näin peruskoulu mullistuu ensi syksynä: Vieras kieli alkaa jo ekalla, tuntimäärä kasvaa

2:13

Kaikki Suomen ensimmäisen luokan oppilaat aloittavat ensimmäisen vieraan kielen opinnot ensi syksynä tai keväänä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että niin sanottu A1-kielen opiskelu alkaa tulevaisuudessa jo viimeistään peruskoulun ensimmäisen vuoden aikana.

Päätös perustuu hallituksen kehysriihen linjaukseen, jossa muutokseen varattiin tarvittavat määrärahat.

– Monipuolinen kielitaito on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden taidoista kansainvälistyvässä maailmassa. Lapsilla on hämmästyttävä kyky oppia uutta. Tehdyn päätöksen myötä kielten oppimisen herkkyyskausi voidaan hyödyntää entistä paremmin, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Kolmasosa kunnista tarjoavat jo 

Nykyään vieraan kielen opinnot on aloitettava Suomen kouluissa 3. vuosiluokalla, mutta noin kolmasosa Suomen kunnista on ryhtynyt tarjoamaan opetusta aiemmin.

– Kunnat eli opetuksen järjestäjät saavat itsenäisesti päättää, mitä kieltä ensimmäisenä vieraana kielenä tarjotaan. Tähän mennessä englannin kieli on ollut hyvin suosittua, kertoo opetusneuvos Minna Polvinen.

Vieraan kielen opiskeleminen ei vähennä muuta opetusta, vaan tuntimäärä peruskoulussa kasvaa. A1-kielen opetusta lisätään kahdella vuosiviikkotunnilla 1-2-luokilla.  Opetusministerin mukaan historiallista on se, että peruskoulun minimituntimäärä kasvaa.

Vuosiviikkotuntimäärä kasvaa 18:aan

– Perusopetuksessa vuosiviikkotuntimäärä lisääntyy nykyisestä kuudestatoista kahdeksaantoista vuosiviikkotuntiin. Opetuksen järjestäjät voivat kuitenkin tarkoituksenmukaisella tavalla järjestään opetusta ns. nivelvaiheen sisällä. Jos vaikkapa katsotaan, että toisella luokalla halutaan järjestää enemmän kielenopetusta kuin ensimmäisellä, niin sekin on mahdollista, kuvaa opetusneuvos Minna Polvinen.

Hallitus on varannut muutokseen tarvittavat määrärahat, ja muutoksen kustannukset korvataan kunnille valtionosuuksien kautta. Määrärahalisäys on 7, 5 miljoonaa euroa vuonna 2020 ja 12 miljoonaa vuodesta 2021 alkaen. Myös opettajien koulutusta aiotaan täydentää, ja siihen saadaan lisärahoitusta.

Opettajat saavat täydentävää koulutusta

– Tälläkin hetkellä täydennyskoulutusta on jo tarjottu monissa kunnissa, jotka ovat olleet mukana hallituksen kärkihankkeessa. Siinä on jo toteutettu kielten opetuksen varhentamista monissa kunnissa. Tämä täydennyskoulutus jatkuu ja lisääntyy, kuvaa Povinen.

Polvisen mukaan opetushallituksessa alkaa nyt opetussuunnitelmatyön uudistaminen varhennettua kieltenopetusta silmällä pitäen.

– Tässä on aikamoinen paketti toteutettavana lyhyessä ajassa. Opetus kuitenkin alkaa porrastettuna kevään aikana, joten tässä varmasti ennätetään vielä, Polvinen lisää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.