Näin päästät irti menneisyytesi haamuista

Menneiden muisteleminen silloin tällöin on ihanaa, mutta jatkuva menneisyyden vatvominen on kuluttavaa ja estää sinua elämästä tässä hetkessä. Poimi asiantuntijoiden vinkit miten päästää irti menneestä.

Menneisyydessä eläminen on yksi suurimmista synneistä mihin ihminen voi sortua. Jatkuva vanhojen asioiden vatvominen ja omien valintojensa kyseenalaistaminen on henkisesti kuluttavaa.

Kun ajatukset pyörivät entisessä kumppanissa ja katumus siitä, ettei viettänyt enemmän aikaa lasten kanssa ovat päällimmäisenä mielessä, on aika pysähtyä ja pyrkiä päästämään irti.

Shape -lehti kääntyi asiantuntijoiden puoleen etsiessään vastauksia siihen miten päästää irti menneestä.

Kuinka päästää irti vihasta

On täysin normaalia olla vihainen jos sinua kohtaan on tehty väärin. Mutta siinä vaiheessa kun ajatukset pyörivät vain ikävän tapahtuneen ympärillä, on kyseessä ongelma.

– Ikävien tapahtuminen jatkuva toistaminen pään sisällä on loputon kierre. Se vain pahentaa vihaasi ja vie kaiken energiasi, sanoo Sonja Lyubomirsky, tutkija Kaliforniasta.

Lyobomirsky ehdottaa kirjoittamaan ylös tapahtuneen ja sen, mitä tunteita se herätti. Tämä antaa mahdollisuuden astua askeleen taaksepäin ja tarkastella asiaa objektiivisesti. Ylös kirjoittaminen on myös oiva tilaisuus tarkastella omia tunteita.

– Analyyttiseksi ryhtyminen tekee tapahtuneesta vähemmän koskettavan ja auttaa ymmärtämään syitä tapahtuneen takana.

Kuinka päästää irti katumuksesta

Vain harva meistä elää elämäänsä pohtimatta jo tehtyjä valintoja; tekikö oikean valinnan vai ei.

Kirjailija Caroline Adams Miller muistuttaa, että on inhimillistä kyseenalaistaa omat valintansa.

– Valintojensa kyseenalaistaminen alkaa jo 20-vuotiailla. Nuoret ihmiset pohtivat parisuhteisiinsa ja opiskeluihinsa liittyviä kysymyksiä, kun taas keski-ikäiset epäilevät menneitä valintojaan, Miller kertoo.

Jos jatkuvasti kysyt itseltäsi "mitä jos?", on se merkki siitä, että elämästäsi puuttuu jotain. Kenties sinua on jäänyt vaivaamaan se, että tyydyit ensimmäiseen työpaikkaan, etkä uskaltanut toteuttaa haaveitasi. Kuuntele sisäistä ääntäsi ja uskalla seurata sitä.

Kaikesta katumuksesta ei ole helppo päästää irti. On tilanteita, joissa ei voi palata taaksepäin ja tehdä kaikkea oikein. On vain hyväksyttävä se, että on tehnyt parhaansa sillä hetkellä.

– Juuri ne pienet katumuksen pistot ovat niitä, jotka auttavat meitä tulemaan paremmaksi ihmiseksi, Miller huomauttaa.

Kuinka päästää irti tunteista entistä kohtaan

Kun sydämessä ja mielessä pyörii vain entinen kumppani, mahdollisuudet tavata uusi, ihana kumppani ovat olemattomat.

– Parisuhteen päättymisen hyväksyminen on monelle erittäin vaikeaa, sanoo parisuhteista kirjoittava Terri Orbuch.

Orbuch neuvoo, että ensimmäinen askel vapautua entisestä kumppanista on puhdistaa elämänsä kaikesta, mikä muistuttaa hänestä.

Pohdi tunnetko todellista ikävää entistä kumppaniasi kohtaan vai onko kyse vain yksinäisyyden aiheuttamasta ikävästä.

Toimiva tapa päästä selville omista tunteista on kirjoittaa ylös viisi ominaisuutta, jotka ovat sinulle tärkeitä ja tarkastella pätivätkö ne myös entiseen kumppaniisi.

– Useimmissa tapauksissa entisellä ei ollut sitä, mitä halusit ja tarvitsit, Orbuch sanoo ja kehottaa kysymään ystäviltä ja perheenjäseniltään heidän mielipidettään.

– Ihmisellä on tapana unohtaa negatiiviset asiat ja keskittyä positiivisiin. Muut ihmiset elämässämme muistavat myös ne negatiiviset.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Shape

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja