Näin pääset eroon haitallisista ystävistä

Onko lähipiirissäsi ihmisiä, jotka saavat olosi kurjaksi? Lue, miten pärjätä ikävässä tilanteessa.

Epämukava, alakuloinen, turhautunut tai väsynyt olo ystävän tapaamisen jälkeen voi olla merkki siitä, että ystävyydestä aiheutuu enemmän harmia kuin iloa.

Jos viesti kaverilta ahdistaa enemmän kuin ilahduttaa, on aika puntaroida ystävyyssuhdetta uudestaan. Hyvä testi on pohtia, sietäisikö seurustelukumppanilta samanlaista käytöstä kuin kurjaa oloa aiheuttavalta ystävältä tai tuttavalta.

Beutifille.com listasi keinoja, joiden avulla kurjista kavereista voi päästä eroon.

1. Aseta rajoja

Ensimmäiseksi voit yrittää asettaa rajoja. Onko kyse vain siitä, että ystävälläsi on itsellään rankkaa tai omia ongelmia? Onko huono käytös tarkoituksellista?

Muista kuitenkin, että ystävän auttamisesta ei tulisi seurata mielipahan tai ongelmien aiheutumista sinulle. Uskalla sanoa ei. Uskalla olla vastaamatta, jos draamaa rakastava ystävä soittaa kymmenettä kertaa päivässä jauhaakseen poikaystävästään. Valitusryöppyyn saa kyllästyä, ja voit sanoa, jos et jaksa enää vatvoa jotain asiaa.

Ihmisiä voi auttaa, mutta jos he eivät itse ole valmiita auttamaan itseään, muutosta ei tapahdu. Sinä et ole vastuussa ystäväsi ongelmista ja onnellisuudesta, vaan hän itse on. Ole kiltti muille, mutta myös itsellesi.

2. Keskustele.


Jos rajojen asettamisesta ei ole apua, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: lopettaa suhde tai käydä aiheesta avoin, vakava keskustelu. Jos haluat antaa ystävyydelle vielä mahdollisuuden, kerro rehellisesti ja kohteliaasti tunteistasi. Voit myös kirjoittaa kirjeen tai sähköpostin, jos se tuntuu helpommalta.

Jos ystäväsi kuuntelee sinua ja pohtii sanomaasi, suhteellanne voi olla vielä hyviä aikoja edessä. Mikäli ystäväsi ei halua kuunnella, alkaa syytellä sinua, puolustautuu aggressiivisesti tai alkaa tapella, sinun on pidettävä puolesi. Muista, että kaikkien ystävyyksien ei tarvitse kestää koko ikää, hinnalla millä hyvänsä.

Voit lopettaa ystävyyden, toivottaa hyvästit ja lopettaa vastaamasta yhteydenottoihin. Sinun ei tarvitse viihdyttää ihmistä, joka saa olosi huonoksi.

3. Ajaudu hitaasti erilleen.


Tämä on hienovaraisempi ja kiltimpi tapa lopettaa ystävyys, ja toimiva, jos kyseessä on pikemminkin tuttava kuin oikea ystävä. Elämäsi aikana monet ystävyyssuhteet lopahtavat itsestään. Voit edesauttaa suhteen luonnollista hiipumista etääntymällä tietoisesti harmillisista kavereista.

Ala olla kiireinen. Käytä aikaasi todellisten ystäviesi tapaamiseen. Useimmat ihmiset ymmärtävät yskän ja lopulta lakkaavat kyselemästä perääsi.

4. Tee katoamistemppu.

Jos olet päätynyt todella huonoon seuraan, sinua käytetään härskisti hyvästi tai saat selville, että tuttavasi on esimerkiksi sotkeutunut rikoksiin, voit katkaista välit katoamalla näiden ihmisten elämästä. Myös jos uusi tuttavuus aiheuttaa sinulle epämääräisen pahan aavistuksen, voit luottaa vaistoosi ja “kadota”, ennen kuin suhde ehtii syventyä ystävyydeksi.

Älä tapaa, älä vastaa yhteydenottoihin ja muuta yhteystietosi. Mikäli esimerkiksi jokin harrastusporukka tai yhteisö saa olosi kurjaksi, voit vain lakata osallistumasta tapaamisiin.

Katoamistemppu voi saada omankin olon kurjaksi ja aiheuttaa syyllisyyden tunteita, eikä ihme: se ei ole kaunis tapa ihmissuhteen päättämiseksi. Katoamistemppu kannattaa vain, jos oma hyvinvointisi todella kärsii näiden ihmisten läsnäolosta. Todellisten ystävien kanssa kannattaa yrittää aina keskustella ennen etääntymistä tai suhteen yhtäkkistä, yksipuolista lopettamista.

Muista myös katsoa peiliin! Ethän itse lukeudu esimerkiksi näihin ihmistyyppeihin?

Lähde Beutifille.com

Lue myös:

    Uusimmat