Seitsemän myrkyllistä ihmistyyppiä: Älä päästä heitä elämääsi

Vastoinkäymiset, mielipaha ja riidat ovat osa elämää sekä ihmissuhteita. Jos kuitenkin huomaat lähipiirisi ihmisten nakertavan sinun onneasi, syövän hyvinvointiasi sekä ruokkivan sitäkin enemmän tuskaa ja mielipahaa sisimmässäsi, onko väärin jättää tällaiset ihmiset huomioimatta, olla päästämättä heitä elämääsi tai jopa kääntää heille selkänsä? Ei. Millaisia nämä myrkylliset ihmiset voivat oikein olla?

Meitä on moneen junaan, mutta ikävä kyllä ihmiset, jotka näkevät maailman mustuneiden lasien kautta imevät herkästi kaiken positiivisuuden myös ympärillään olevista ihmisistä. Tällaisten ihmisten pelkkä läsnäolokin voi olla henkisesti erittäin uuvuttavaa: pitää olla myös varovainen, ettei heidän negatiivisuutensa tartu sinuun, ruoki omaa tyytymättömyyttäsi tai revi alas unelmiasi.

Ei ole siis synti ja häpeä kääntää tällaisille ihmisille selkänsä, olla huomioimatta heidän toimintaansa tai puheitaan. Myöskään ystäväpiirissäsi ei kuuluisi olla myrkyllisiä ystäviä tai kainalossasi ilkeää, mollaavaa kumppania.

Muista kuitenkin, että vaikket suostuisi olemaan tekemisissä tällaisten ihmisten kanssa, ei se tarkoita sitä että sinun tulisi vihata heitä tai toivoa heille pahaa. Oman hyvinvointisi nimissä et kuitenkaan tarvitse ympärillesi ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti tee sinulle hyvää.

Tässä esimerkkinä seitsemän ihmistyyppiä, jotka sinun kannattaa jättää huomioimatta.

1. Vihamielinen draamakuningatar

Jotkut ihmiset suorastaan rakastavat aiheuttaa kiistoja, riitelyjä sekä viljellä mielipahaa ja draamaa – ja vieläpä ilman sen suurempia syitä tai motiiveja. Tällaisten yllyttäjien ja mielipahan viljelijöitten seura on myrkkyä, joten varo ettet sorru itse sokeasti mukaan draamakuningattaren tai -kuninkaan vietäväksi tai ryhdy itse samankaltaiseksi.

Vaikka joutuisit draamakuningattaren ilkeiden ja loukkaavien sanojen keskelle, pidä malttisi, äläkä lähde tähän leikkiin mukaan. Mitä kovempaa toinen huutaa, räyhää ja yrittää aiheuttaa ympärilleen pahaa karmaa, sitä rauhallisemmin ja itsevarmemmin sinun tulee toimia, ajatella ja puhua. Käytä ääntäsi hyvään – rohkaisuun, opettamiseen, inspiroimiseen sekä myötätuntoon ja ymmärrykseen – äläkä sammakoihin. Käyttäydy tyynesti, rauhanomaisesti ja kommunikoi kylmän viileästi. Älä pyri pahaan, vaan vastapainoksi juurikin hyvään.

On myös vaarana, että draamakuningatar ottaa juuri sinut maalitaulukseen ja hyökkää sinua vastaan. Draamakuningatar ei pelkää mennä henkilökohtaisuuksiin, vaan hän voi surutta haukkua sinut lyttyyn ja käyttää aseenaan heikkouksiasi, sillä hän haluaa yksinkertaisesti saada sinusta riitapukarin. Jätä hänet huomioimatta ja kävele pois. Se on tällaiselle draamanaiheuttajalle myrkkyä.

2. Tyytymätön ja kiittämätön ihminen

Totta se on: joita kuita on vain äärimmäisen vaikea miellyttää, vaikka hakisit heille kuun taivaalta tai pistäisit aina heidän hyvinvointinsa etusijalle yrittäen toteuttaa heidän jokaisen toiveensa. Jotkut ihmiset ovat vain sanalla sanoen kiittämättömiä ja ainaisen tyytymättömiä – eikä se liity mitenkään sinuun. Tällainen ainaisen kiittämätön ihminen ei kunnioita sinua, lyttää sinut mennen tullen ja kohtelee sinua huonosti ilman mitään näennäistä syytä.

Älä tuhlaa syyttä suotta energiaasi yrittämällä muuttaa tällaisen ihmisen käytöstä tai yritä janota hänen hyväksyntäänsä: ketään ihmistä ei voi muuttaa, sillä muutos tapahtuu vain jokaisen ihmisen omasta halusta, ei toisen yrityksistä. Ainaisen tyytymätön ei yksinkertaisesti halua nähdä mitään hyvää sinun tai kenenkään muun toiminnassa. Hänen sisällään on tyhjiö, jota ei kukaan yksinkertaisesti pysty täyttämään, sillä hän ei itse anna sille mahdollisuutta.

Älä myöskään tuhlaa voimiasi vihaan: älä vihaa ihmisiä, jotka eivät tunnu arvostavan sinua – ole mieluummin heidän yläpuolellaan. Viha vain aiheuttaa lisää vihaa ja katkeruutta ja oravanpyörän elkein tällaiset tunteet mustaavat sydämesi. Loppupeleissä satutat eniten itseäsi, jos annat vihalle vallan.

Käännä kiittämättömälle ihmiselle selkäsi, sillä tällaisen ihmisen seuraa imee sinut kuiviin, vie voimiasi ja saattaa pahimmassa tapauksessa synnyttää sinussa katkeruutta, ärtyneisyyttä, riittämättömyyden tunnetta sekä vihaa.

3. Unelmienlyttääjä

Älä anna sellaisen ihmisen sanoille sijaa elämässäsi, joka alati murskaa unelmasi, lyttää haaveesi tai vähättelee tavoitteitasi. Tällainen unelmienlyttääjä on usein itse epävarma ja katkera, ja kateellisena hän rankaisee sinua yrittäessään sammuttaa sisäisen palosi ja kytevän kunnianhimosi. Usein tämä ihminen voi olla oma vanhempi.

"Ei sinusta mitään tule", "Ei sinun kannata edes yrittää", "Ei tuossa ole mitään järkeä", "Ei ole sinun heiniäsi". Sana "ei" karkaa tällaisen ihmisen huulilta kuin kyykäärme, yrittäen myrkyttää sinussa toivon ja uskon.

Jos annat tällaisen ihmisen negatiivisen asenteen vaikuttaa siihen kuka oikein olet ja mitä elämässäsi tavoittelet, saatat huomata ettet eläkään omaa elämääsi, vaan jonkun muun: et ole eheä, eivätkä tulevaisuudensuunnitelmasi tunnukaan enää relevanteilta. Älä anna tällaisen ihmisen muuttaa sinua negatiiviseksi ja pessimistiseksi ihmiseksi, joka ei uskalla uskoa unelmiinsa eikä ole viitseliäs edes yrittämään. Alat muutoin itsekin uskoa, ettei sinusta ole oikeasti mihinkään, eivätkä unelmasi ole minkään arvoisia.

Jotenka unohda tällaisen ihmisen myrkylliset sanat, ja keskity siihen mitä todella haluat, mihin olet kykeneväinen ja millaisen elämän itse haluat elää. Elämässä ei voi saavuttaa mitään, ellet edes yritä – ja seuraa rohkeasti unelmiasi.

4. Manipuloija

Varo manipuloijia – toisin sanoen kiusaajia – jotka käyttävät surutta joko negatiivista tai viettelevää asennettaan pelotellakseen sinua ja muuttaakseen ajatusmaailmaasi. Tällainen tapaus on monille tuttu jo hiekkalaatikkoajoilta: manipuloija saa sinut tekemään jotain tyhmää tai irrelevanttia, jolloin sinä joudut ongelmiin – ja hän taas ei. Manipuloija pääseekin usein livahtamaan kuin koira veräjästä.

Kun tällaista ihmistä tarkkailee sivusta, saattaa huomata miten manipuloija suorastaan kerää ympärilleen heikompia, vietävissä olevia ihmisiä joita hän voi käyttää sätkynukkeinaan tavoitellessaan vain ja ainoastaan omia etujaan. Manipuloija ajattelee ainoastaan omaa parastaan, ja vaatii muita toimimaan oman tahtonsa mukaan. Mutta jos joku muu tarvitsee esimerkiksi apua tai tukea, manipuloija ei edes siedä tätä silmissään – hän on sanalla sanoen kiusaaja. Joku saattaisi luulla tätä johtajahahmoksi, vaikka todellisuudessa kyse on vain vallan väärinkäytöstä.

Manipuloija sanoo ja tekee mitä tahansa saadakseen muut tekemään mitä hän haluaa, ja usein vieläpä onnistuu siinä, sillä hän osaa painostaa ja pelotella. Älä hyväksy tällaista käytöstä: hänen harhakuvansa omasta paremmuudestaan on hänen ongelmansa, ei sinun.

5. Ennakkoasenteisiinsa juurtunut ihminen

Parhaimmat ihmissuhteet ovat sellaisia, jotka herättävät sinussa parhaat puolesi esiin – eivät ne, jotka saavat sinut esittämään muuta kuin olet tai jotka eivät anna sinulle mahdollisuutta kasvaa ihmisenä. Ennakkoluulot sekä -asenteet on sellaisia, jotka eivät tunnu karisevan sitten millään, jos ihminen on itse päättänyt pitää niistä kiinni – joten muista, että loppupeleissä sinulla on harvoin valtaa vaikuttaa sinusta luotuihin ja juurtuneisiin mielikuviin.

Ikävä kyllä monesti omat läheiset, kuten perheenjäsenet, sukulaiset tai vanhat ystävät eivät huomaa, miten olet muuttunut vuosien saatossa. Tai sitten he eivät edes halua huomata. Jos joskus olet ollut huoleton tai huolimaton, ei se tarkoita että olisit sitä tätä nykyä. Kuitenkin he haluavat pitää juurtuneista mielikuvistaan kiinni kynsin ja hampain ja jopa väittää muille sekä sinulle, että "Sinähän olet aina niin huolimaton!".

Myös ihmiset, jotka eivät tunne sinua, voivat suhtautua sinuun ennakkoluuloin ja -asentein. Jos vaikutat heidän silmissään aina alakuloiselta, tarkoittaako se todella sitä, että olisit kokonaisvaltaisesti alakuloinen ihminen? Älä siis anna liikaa painoarvoa heidän mielipiteilleen ja anna muiden määrittää, millainen ihminen oikein olet. Älä esitä mitään muuta vain miellyttääksesi muita, koska usein sorrumme siihen halutessamme ihmisten pitävän meistä. Jätä siis kylmästi huomioimatta tällaisen ihmisen odotukset, juurtuneet mielikuvat tai ennakkoasenteet – ole rohkeasti oma itsesi.

6. Anteeksiantamaton ystävä

Me kaikki teemme virheitä. Kaikkein tärkeintä onkin osata myöntää omat virheemme, oppia niistä ja mielipahan nimissä yrittää muuttaa asiat paremmiksi, korjata ne niiden aiheuttamat vahingot. Virheet ovat osa omaa kasvutarinaamme – ne muovaamat meistä sen, mitä olemme nyt, koska niiden kautta saamamme opetukset joutuu kokemaan ja käsittelemään kantapään kautta.

Monesti on äärimmäisen vaikeaa antaa itselleen anteeksi omia virheitään, mutta joskus tämän anteeksiantamaton ihminen voi ollakin joku läheisistäsi. Jos läheisesi ei tue sinua, eikä anna anteeksi menneille virheillesi, hän on se joka tekee pahan virheen. Menneissä vatvominen on energian hukkaan heittämistä eikä anna sijaa paremmalle huomiselle.

Jos joku jatkuvasti tuomitsee sinut menneisyytesi virheitten vuoksi, muistuttelee niistä, kantaa kaunaa eikä yksinkertaisesti suostu antamaan sinulle anteeksi aikojenkaan saatossa, ehkäpä sinun täytyy jättää tällainen ihminen taaksesi. Anteeksiantaminen on taitolaji, johon jokaisen tulisi pyrkiä jopa oman hyvinvointinsa nimissä.

7. Sisäinen kriitikkosi

Tuliko tämä yllätyksenä? Yksi pahimmista vihollisistasi voitkin olla sinä itse.

Terve itsekriittisyys on enemmän kuin tervetullutta, mutta ole varovainen ettei itsekriittisyytesi ole ainoastaan epäoikeutettua: muutoin olet jatkuvasti onneton, jännittynyt ja masentunut. Älä piiskaa itseäsi, hauku itseäsi, vertaile ja manaile: muista, että tärkeintä on se kuka olet – ei se, mitä et ole.

Muistuta itsellesi, että olet ainutlaatuinen virheinesi, kaikkinesi. Aivan kuten ei ole olemassa kahta täysin samanlaista lumihiutaletta tai kahta samanlaista sormenjälkeä, ei ole kahta sinunkaan kaltaistasi ihmistä. Kun hyväksyt tämän tosiasian, etkä enää vertaile itseäsi muihin tai sure sitä, mitä et ole, et myrkytä omia ajatuksiasi ja elämääsi. Opettele arvostamaan itseäsi, jotta sisäinen kriitikkosi vaikenee suosiolla, eikä hauku ja mollaa sinua maanrakoon.

Joka aamu kun heräät, mieti kolme asiaa jotka ovat hyvin elämässäsi tällä hetkellä. Ja joka ilta nukkumaan mennessäsi pohdi kaikkea, mistä olet kiitollinen – jopa pienistä – tämän päivän tapahtumista. Tutkiskele, mitä kaikkea hyvää elämässäsi ja mikä tekee sinusta hyvän ihmisen: johan itsekriittinen minäsi antaa sinulle viisi tähteä ja papukaijamerkin.


Osittainen lähde: Marcandangel.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja