Näin nopeasti hengenvaarallinen lumivyöry etenee – katso karmiva video Coloradosta

Näin nopeasti hengenvaarallinen lumivyöry etenee – katso varoittava video Coloradosta 1:39
Videolla rinteellä näkyvät moottorikelkkailijat ovat onnekkaita jäätyään eloon.

Lumivyöryt Coloradossa ovat tällä hetkellä jopa hengenvaarallisia, kertoo CNN.

Videolla näkyvät moottorikelkkailijat ovat onnekkaita jäätyään eloon.

Ensimmäisen kelkkailijan kiihdyttäessä vuoren rinnettä ylös kohti huippua, hän käynnistää lumivyöryn, joka pyyhkäisee toisen kelkkailijan mukanaan. Ensimmäinen lumivyöry panee käyntiin vuoren rinteellä vielä kaksi muuta lumivyöryä.  

Vaaraan jäänyt kelkkailija selvisi hengenvaarallisesta tilanteesta, koska sai pidettyä päänsä vyöryvän lumen yläpuolella.

Viranomaisten mukaan kaksikon isoin virhe oli se, että he ajoivat rinnettä ylös yhtä aikaa.

– Kannustamme ihmisiä matkustamaan yksi kerrallaan vyöhykkeillä, joissa lumivyöryt ovat yleisiä. Tällöin mahdollisia pelastajia on enemmän, jos hätä iskee, Coloradon lumivyöryjen tiedotuskeskuksen johtaja Ethan Greene kertoo.  

Pelottavaa katseltavaa

Greenen mielestä helmikuun alussa kuvattu materiaali kahden moottorikelkkailijan hädästä rinteellä on todella pelottavaa katseltavaa. Hän mukaansa lumimassojen mukaan vetämäksi jäänyt henkilö on onnekas ollessaan vielä elossa.

– Onneksi hän sai pidettyä päänsä lumen yläpuolella ja hänen kaverinsa pystyi kaivamaan hänet ylös.

Aiemmin tänä vuonna kaksi lumikelkkailijaa menettivät henkensä samalla alueella Coloradossa. Greenen mukaan vaaralliset olosuhteet johtuvat äskettäin sataneesta raskaasta lumimassasta, joka lepää vuorenrinteillä maata vasten jääneen kevyemmän lumen päällä.

Coloradon osavaltion lumivyörykartoituksen mukaan vaara on alueella kohtuullinen, mutta Greenen mukaan arviot voivat olla harhaanjohtavia.

Suomessa lumivyöryt ovat suhteellisen harvinaisia, mutta Pohjois-Suomen tuntureillakin niitä voi tapahtua. Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen mukaan useilla alueilla pohjoisessa sekä luonnolliset että ihmisen aiheuttamat lumivyöryt ovat todennäköisiä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN ja Ilmtatieteen laitos

Lue myös:

    Uusimmat