Näin moni autoilija myöntää suoraan, että talvi on päässyt yllättämään

6:20
Älä mokaa renkaanvaihdossa!

Käytettyjen tavaroiden markkinapaikka Tori.fi selvitti, kuinka monelle suomalaisautoilijalle talvi tulee oikeasti yllätyksenä.

"Talvi yllätti autoilijat" on syksystä toiseen toistuva lausahdus uutisotsikoissa. Vaikka ensilumen ja -pakkasten saapumisen voisikin ennakoida säätiedotuksia seuraamalla, menee monella sormi suuhun, kun töihin pitäisi lähteä ja autossa on alla kesärenkaat.

Tori.fi toteutti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, kuinka moni on oikeasti yllättynyt talven tulosta niin, ettei ole ennättänyt vaihtaa renkaita ajoissa.

11 prosenttia vastanneista myönsi suoraan, että talvi on päässyt yllättämään ennen renkaidenvaihtoa useastikin. Useampi kuin joka kymmenes auto saattaa siis olla ensimmäisillä aamupakkasilla vielä kesärenkaissa.

Vaaratilanteeseen ei tarvita välttämättä kuin vieressä ajavan liukastelu. Yli puolet vastaajista kertoi vaihtavansa talvirenkaat alle ensimmäisten yöpakkasten aikaan.

– Mutta kuinka moni heistä todella on kärppänä vaihtamassa autonsa sandaalit maihareihin, kun arkiaamuna huomaa talven ensimmäisen kuuran? Vain vajaa neljännes suomalaisista vaihtaa talvirenkaat välittömästi, kun lain mukaan niin kannattaa tehdä, Tori.fi-palvelun autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Yhä kesärenkailla varustetut autot herättävät huolta myös jalankulkijoissa. Useampi kuin joka toinen sanoi pelkäävänsä turvallisuutensa puolesta autottomanakin.

Lähes joka kymmenes kyselyyn vastannut kertoi vaihtavansa talvirenkaat alle vasta siirtymäajan viime hetkillä. Ei siis sään vaan kalenterin mukaan.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan 1. kesäkuuta 2020. Sen myötä renkaiden vaihtamisessa ei enää tuijoteta kalenteria, vaan keliä. Muutoksen myötä autoilijan vastuu liikenneturvallisuudesta kasvaa entisestään.

Torin kyselyyn vastasi lokakuussa 1735 suomalaista. Vastaajista 44 prosenttia oli naisia ja 56 prosenttia miehiä.

Lähde: Tori.fi 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja