Onko univelkaa mahdollista ottaa kiinni? Asiantuntija vastaa

Milloin huolestua väsymyksestä? 7:51
Milloin väsymyksestä pitää huolestua? Katso videolta lääkärin haastattelu.

Univajetta on mahdollista kuroa kiinni nukkumalla tilanteen salliessa enemmän. Parasta olisi kuitenkin pitää huolta säännöllisestä unirytmistä.

Huonosti nukuttu yö tuntuu seuraavana päivänä nuutuneena olona. Väsymys lisää tapaturmariskiä ja univaje alkaa pian aiheuttaa myös kavalampia terveysongelmia, kuten lihomista sekä sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä.

Suurin osa aikuisista tarvitsee 7–9 tuntia unta joka yö. Jos unet jäävät syystä tai toisesta liian vähäisiksi, syntyy univelkaa. Univelkaa voi kuitata pois nukkumalla tilanteen salliessa tavallista pidempään.

Näin maksat univelan pois

Toisinaan pienet torkut keskellä päivää voivat piristää toivotulla tavalla – tosin nokoset voivat häiritä unensaantia illalla – mutta joskus väsymys ei tunnu katoavan millään. Mitä enemmän unesta tinkii, sitä suuremmaksi univelka muodostuu, Mindbodygreen-sivuston haastattelema amerikkalaislääkäri Jacob Teitelbaum luonnehtii.

Terveyskirjaston mukaan yhden tunnin suuruinen univelka johtaa 3 tuntia luontaista yöunta pidempään korvausuneen. Jos unista on nipistänyt 2 tunnilla, on takaisin maksettavaa unta kertynyt 4 tunnin verran.

Univalmentaja Kaley Medina suosittelee ihmisiä maksamaan univelkaansa kerralla enemmän – puolesta tunnista tuntiin per yö. Tämän voi toteuttaa menemällä aikaisemmin petiin tai laittamalla herätyskellon soimaan myöhemmin. Torkuttamalla univajetta ei tulisi yrittää maksaa takaisin, sillä tapa haittaa unisykliä ja voi pahentaa väsymystä.

Kun univelka on hoidettu pois päiväjärjestyksestä, yöunen pituus palautuu aiemmalle tasolle. Univajeesta johtuva väsymys voi kuitenkin kestää vielä useita päiviä. Ja jos univelkaa ei saa maksettua pois lyhyen vapaan aikana, kerryttävät seuraavat päivät sitä vain lisää.

Onko univelkojen kuittailusta haittaa?

Univajetta voi siis kiriä kiinni, mutta onko se järkevää?

Toisenlaisiakin tuloksia on saatu. Vuonna 2018 ruotsalaistutkijat antoivat siunauksensa univajeen kompensoimiselle viikonloppuisin. Tutkimuksen mukaan työviikon aikana alle viisituntisia yöunia nukkuvat voivat pienentää terveysriskejään nukkumalla viikonloppuisin pitkään.

Terveysriskien minimoimiseksi paras strategia kuitenkin olisi, että ihminen huolehtisi riittävästä unensaannista joka ikinen yö. Kun univajeen on siis saanut kurottua, kannattaa saavutetusta rytmistä siis pitää kiinni.

Katso video: Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran.

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
KATSO VIDEO: Näin selvität, milloin lapsesi pitäisi mennä nukkumaan.

Lue myös:

    Uusimmat