Treenaamaan aikaisin aamulla? Älä tee tätä virhettä

Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella - näin paikkaat univajeen 9:33
KATSO MYÖS: Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella – näin paikkaat univajeen

Aamulenkin vuoksi ei tule tinkiä unesta, muistuttaa asiantuntija.

Aamulenkki herättää oivasti, mutta kaikesta ei liikunnan nimissä tule tinkiä. Esimerkiksi #cozycardio-trendissä liikutaan rauhassa aamuhämärissä, mutta Insiderin haastatteleman asiantuntijan mukaan unesta ei liikkumisen vuoksi saisi nipistää.

– Tärkeää on saada 7–8 tuntia unta, menestyksekkäästä nukkumisesta kirjankin kirjoittanut James Maas kommentoi.

Univajeeseen hakeutuminen ei kannata

Kun aikataulu on tiukka, kiusaus tikistää treeni aamukuuteen saattaa kasvaa. Nukkuminen on kuitenkin tärkeää, ja univajeen seuraukset voivat olla vakavia. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan unen puute saattaa esimerkiksi vanhentaa aivoja 1–2 vuodella. Unitutkimuksen mukaan viisi hyvän unen tekijää voisivat pidentää elinikää vuosilla.

– Ehkä säälittävintä on se, että valtaosa meistä tietää nukkuvansa vähemmän kuin pitäisi.  Se minua aina hämmästyttää suuresti, että jos unen tarve on seitsemän tuntia ja ihminen nukkuu kuusi tuntia ja tietää, että jää tunti pois omasta tarpeesta. Olen ihan sanaton, unilääkäri Henri Tuomilehto kuvasi taannoin Huomenta Suomen haastattelussa.

Univajetta ei voi paikata kittaamalla kofeiinia. Liian myöhäinen kahvitauko saattaa lisäksi pilata myös seuraavan yön unet.

"Aikaisen aamun treeni unisena tekee ihmisen alttiimmaksi vammoille"

Aikataulut tulisikin suunnitella niin, että nukkumaan mennään tarpeeksi ajoissa myös ennen treeniaamua. Ennen treeniä pitäisi lämmitellä, eikä juoksemaan tule lähteä unenpöpperössä. 

– Aikaisen aamun treeni unisena tekee ihmisen alttiimmaksi vammoille tai onnettomuuksille, Maas muistuttaa. 

Aamutreenissä on toki myös etuja: salilla on tyhjää ja muu perhe nukkuu vielä. Sopiva jumppa herättää kehon ja virkistää. Maas keskittyisi luomaan rutiinin, joka toimii arjessa.

– Ihmisen täytyy sitoutua aikatauluun ja pitää kiinni siitä maanantaista seuraavaan maanantaihin, myös viikonloppuna, hän muistuttaa.

Katso myös: Nukutko näin? Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon

Asiantuntija näyttää oikeaoppisen nukkuma-asennon – oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä 2:02
Myös oikeanlaisella patjalla ja tyynyllä on merkitystä, kun ihminen nukkuu kyljellään.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Uusimmat