Jos uni ei tule, kokeile asiantuntijoiden vartin sääntöä – muuten uhkana viheliäinen kierre

Aivotutkija kertoo, onko unen mittaamisesta enemmän hyötyä vai haittaa 1:08
Katso video: Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, kenen on järkevää mitata untaan.

Oxfordin yliopiston asiantuntijat muistuttavat unettomuudesta kärsiviä vartin säännöstä: sen pidemmäksi aikaa lakanoihin ei kannata jäädä levottomana pyörimään.

Uniongelmat ovat yleisiä. Arviolta joka kolmas ihminen kärsii unettomuuden oireista, kuten vaikeuksista nukahtaa tai pysyä unessa. Yleisiä syitä unettomuudelle ovat stressi, epäsäännöllinen unirytmi, liika alkoholin tai kofeiinin käyttö sekä vähäinen liikunta.

Ihminen voikin edistää untaan pitämällä huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Lisäksi suhdettaan sänkyyn ei kannata päästää vinksahtamaan. Jos aivot alkavat yhdistää pedin valveilla oloon, turhautumiseen ja ahdistuneisuuteen, on edessä viheliäinen noidankehä.

Kokemukset jatkuvasta valvomisesta voivat johtaa siihen, että pelkkä sängyn näkeminen aiheuttaa ihmiselle pelon uudesta unettomasta yöstä, aivotutkija Minna Huotilainen selitti MTV Uutisille aiemmin. Pelko saa aikaan elintoimintoja kiihdyttävän ja mielen ylivirittymistä ruokkivan stressireaktion, jolloin nukahtamisesta tulee mahdotonta.

Unettomuuden pelkoa pidetäänkin yhtenä yleisimmistä nukkumisvaikeuksia ylläpitävistä asioista.

Pidä kiinni vartin säännöstä

Nukahtamisvaikeuksista kärsivän kannattaisikin pitää kiinni 15 minuutin säännöstä. Mikäli uni ei tule vartissa, tulisi sängystä nousta ja tehdä nukkumatin jahtaamisen sijaan jotain muuta – esimerkiksi lukea kirjaa, kirjoittaa huolet ylös tai kuunnella rauhoittavaa musiikkia. Sänkyyn palataan vasta, kun väsymys iskee.

Oxfordin yliopiston asiantuntijat muistuttavat, ettei vartin sääntöä noudattaakseen ole syytä alkaa vahdata yöpöydän tai kännykän kelloa, mikä voi itsessään aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa nukahtamista. Ihmisen oma arvio ajan kulumisesta riittää.

Toisaalta jos sängyssä loikoilu ilman nukahtamista ei aiheuta stressiä, voi pehkuihin jäädä lepäämään silmät kiinni, vaikka uneen ei vaipuisikaan. Lepääminen ei kuitenkaan palauta elimistöä rasituksesta samalla tavalla kuin varsinainen nukkuminen. Pitkään jatkuneeseen unettomuuteen onkin syytä hakea apua.

Alla olevalla videolla tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miksi unta ei tulisi missään nimessä laiminlyödä.

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23

Lue myös:

    Uusimmat