Yllättäviä terveysongelmia: Tästä syystä viikonloppuisin ei kannattaisi nukkua pitkään

Erilaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkistä yöunista voi olla sinulle enemmän haittaa kuin hyötyä.  

Viikonloppuisin ylimääräiset tunnit peiton alla saattavat kuulostaa enemmän kuin tervetulleilta. Vaikka herätyskellon soimattomuus voikin tuntua ihanalta ajatukselta, sinun kannattaisi kammeta itsesi ylös sängystä normaalin aikataulun mukaisesti.

Tuoreen Arizonan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tämä niin kutsuttu sosiaalinen jet lag voi nimittäin aiheuttaa vakaviakin ongelmia terveydellesi.

Aiheuttaa uneliaisuutta ja kerryttää rasvaa 

Tutkittuaan yli tuhannen aikuisen nukkumisrutiineja, hyvinvointia ja terveyshistoriaa, tutkijat tulivat siihen tulokseen, että unimäärän lisääntyminen viikonloppuisin lisäsi sydänsairauksien riskiä peräti 11 prosentilla.

Vaikka nukkumisen luulisi piristävän, pitkään nukkumisen todettiin itse asiassa lisäävän uneliaisuutta ja väsymystä.

Brownin yliopiston tutkija Brandy Roanen mukaan tämä johtuu siitä, että tavallista myöhemmin nouseminen siirtää elimistön sisäistä kelloa, mikä vaikeuttaa nukahtamista seuraavana iltana. Tämä voi aiheuttaa kierteen, joka häiritsee yöuniasi useammaksi päiväksi eteenpäin.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaa vuorokausirytmin muuttuminen edistää tutkitusti myös rasvan kertymistä, insuliinin eritystä ja ruoan imeytymistä. Nämä nostavat puolestaan aineenvaihduntahäiriöiden riskiä, joilla on oma roolinsa sydämeen liittyvien ongelmien synnyssä.

Tutkija Roane kehottaakin heräämään viikonloppuisin viimeistään tuntia myöhemmin kuin arkipäivisin. Tunti ei vielä vaikuta biologiseen kelloon, mutta tätä pidempi aika voi sen tehdä.

***


Lue myös:

    Uusimmat