Näin Latviassa juhlitaan joulua ja juhannusta

Tiesitkö, että joulukuusen koristeluperinne juontaa juurensa Latviaan?

Joulu

Historioitsijoiden mukaan joulukuusiperinne sai alkunsa Riiassa. Vuonna 1510 ryhmä riikalaisia kauppiaita koristeli kuusen kukkasilla Kristuksen syntymän kunniaksi. Tämä perinne jatkui ja levisi koko kristittyyn maailmaan. Tänä vuonna joulukuusi täyttää 500 vuotta, ja luvassa on isot juhlat.

Joulun alla Riiassa kannattaa vierailla joulumarkkinoilla. Tarjolla on runsas valikoima käsintehtyä taidetta ja tavaraa, kuumaa viiniä ja piparkakkuja. Itse joulunvieton perinteet ovat Latviassa samantapaisia kuin Saksassa.

Keskikesän yön juhla

Monet muinaiset perinteet, jotka ovat kadonneet suurimmasta osaa Eurooppaa, elävät ja voivat hyvin Latviassa.

Kolme päivää kestävä keskikesän yön juhla on suurin ja rakastetuin juhla Latviassa. Sen vietto alkaa 23. kesäkuuta. Juhla on latviaksi nimeltään Jāņi, suomeksi Juhannus. Se on yksi vuoden öistä, jolloin ei pidä nukkua lainkaan.

Juhlinta keskittyy ulkotiloihin, ja keskustana toimii suuri kokko. Tytöt poimivat niittykukkia ja valmistavat seppeleitä hiuksiinsa. Jani-nimiset miehet saavat puolestaan päähänsä tammenlehtikruunut. Jānis on Latvian suosituin miehen nimi. Suomalaisittain se on verrattavissa Jussiin tai Juhaniin.

Perinteisesti maaseudulla asuvat ihmiset tekivät oman erikoisen juuston sekä oluen ja lähtivät sitten talosta taloon jakaen tarjottaviaan ja laulaen perinteisiä Līgo-lauluja.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja