Näin lapsen ylipaino vaikuttaa murrosikään – ilmiö voimakkaampi tytöillä

Nuorten ylipaino heikentää elämänlaatua - mistä apu? 7:33
Videolla keskustellaan siitä, miten ylipaino ja lihavuus vaikuttavat lapsen elämänlaatuun.

Murrosikä näyttäisi alkavan aikaisemmin lapsilla, jotka ovat ylipainoisia tai lihavia, tuore tutkimus osoittaa. Ilmiö havaitaan tytöillä ja pojilla, mutta tytöillä yhteys on voimakkaampi.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden mukaan ylipainoisten tai lihavien poikien murrosikä alkaa keskimäärin 3 kuukautta ja tyttöjen 5 kuukautta aikaisemmin kuin normaalipainoisten.

Yhteys havaittiin myös analyysissa, jossa vertailukohtana olivat lasten sisarukset. Tämä viittaa siihen, ettei ilmiötä selittäneet yhteiset elinympäristöön liittyvät seikat.

Ylipaino ja lihavuus on yhdistetty murrosiän aikaistumiseen tätä ennenkin, mutta etenkin poikia koskevat tulokset ovat olleet epäselviä.

Tutkimukseen osallistui 11 000 vuosina 2002–2003 syntynyttä tanskalaislasta, joiden painoindeksi määritettiin 7-vuotiaana. Murrosiän alkamista ja etenemistä seurattiin pisimmillään 18-vuotiaaksi. Suomalaisten tyttöjen keskimääräinen kuukautisten alkamisikä on 13,3 vuotta. Pojilla murrosikä alkaa keskimäärin 13,5-vuotiaana.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat