Näin lääkekorvaukset muuttuivat – pitääkö kuitit säilyttää?

Uusi vuosi 2016 - miten lääkekorvaukset muuttuivat? 24:39

Studio55.fi-lähetyksessä paneuduttiin vuoden alussa muuttuneisiin lääkkeiden Kela-korvauksiin.

Yksi suuri muutos on käyttöön otettu 50 euron alkuomavastuuosuus, jollaista ei aikaisemmin ole ollut Suomen järjestelmässä.

– Asiakas maksaa niin kauan itse kokonaan lääkkeensä, että 50 euroa tulee täyteen. Sitten, kun tämä alkuomavastuu on kerran täyttynyt, niin loppuvuoden asiakas saa korvausta lääkkeistä aika lailla samaan tapaan kuin ennenkin, tutkija ja proviisori Katri Aaltonen Kelasta kertoi lähetyksessä.

Alkuomavastuun vaikutusta osaan potilaista helpotettiin hieman sillä, että peruskorvauksen taso nousi 35 prosentista 40:een. Kiinteitä omavastuita kuitenkin hieman korotettiin.

Lääkkeiden vuosiomavastuu on nyt 610, 37 euroa.

– Se tarkoittaa sitä, että sen verran paljon lääkkeitä käyttävä ihminen korkeintaan joutuu maksamaan ennen kuin Kela tulee korvaamaan kokonaan hänen lääkkeensä, Apteekkariliiton puheenjohtaja ja apteekkari Marja Ritala sanoi.

Pitääkö aiemmin maksetuista lääkkeistä olla kuitti tallella, kun menee apteekkiin?

– Ei tarvitse olla. Järjestelmä on sillä tavalla rakennettu, että asiakkaan ei tarvitse huolehtia tästä kertymästä, vaan se aina apteekissa näkyy, kuinka paljon sitä alkuomavastuuta on maksamatta, Aaltonen vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat