Mainos

Näin käy, kun lakkaat harrastamasta seksiä – ei pelkkiä huonoja uutisia!

Petipuuhat voivat loppua esimerkiksi eron tai muun elämäntilanteen myötä, mutta mielipahan ja ärsytyksen lisäksi sillä voi olla muitakin vaikutuksia. Erityisesti naisille pakotetulla tai vapaaehtoisella selibaatilla voi olla ikäviä seurauksia.

Jos villi sinkkuelämä on alkanut hiipua,  parisuhde on juuri loppunut tai kumppani on haluton painimaan pedissä,, voi löytää itsensä tilanteesta, jossa peitto ei heilu. Olipa syy seksittömyyden taustalla mikä hyvänsä, tilanteella voi olla ikäviä vaikutuksia.

Näitä asioita voit odottaa, jos lakkaat harrastamasta seksiä.

Seksihalusi hiipuvat

Seksiä haluaa, kun sitä harrastaa. Jos et harrasta seksiä, ei pian enää teekään mieli.

Seksiterapeutti Sari Cooper kertoi Reader's Digest -lehden haastattelussa, että joitain seksistä pidättäytyviä ihmisiä alkaa laiskottaa; heidän puhtinsa yksinkertaisesti katoaa yhdessä seksinnälän kanssa.

– Poissa silmistä, poissa mielestä, on tapa, jolla monet asiakkaistani kuvailevat tilannetta, Cooper kertoo.

Kaikkien kohdalla asia ei kuitenkaan ole näin. Jotkut haluavat seksiä entistä enemmän kuivan kauden jälkeen.

Muista kuitenkin, että fyysinen kykysi harrastaa seksiä säilyy. Yleensä keho muistaa, mitä tehdä, kun pääset taas tositoimiin. 

Kosteus häviää

Erityisesti vanhempia naisia koskee tämä ikävä seksittömyyden sivuvaikutus. Kuivan kauden jäljiltä alapään kosteus voi olla kadoksissa petipuuhien makuun jälleen päästessä. Ilmiö johtuu muun muassa estrogeenin puutteesta.

Lääkäri Lauren Streicherin mukaan nuorilla, pari-kolmekymppisillä naisilla ongelmaa ei ole, mutta vanhenemisen ja seksin puutteen vaikutus on kuusikymppisellä erilainen.

Myös näitä vaikutuksia voi seurata:

Älykkyys kärsii. Kahdessa, jyrsijöillä tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että seksin harrastaminen paransi aviotoimintaa ja aivosolujen kasvua. Lisää tutkimuksia kuitenkin tarvitaan.
Erityisesti vaihdevuosi-ikäisillä naisilla seksittömyys voi aiheuttaa emättimen seinämien heikentymistäNorth American Menopause Society jopa suosittelee säännöllistä yhdyntää alapään terveyden edistämiseksi vaihdevuosien aikana.

Kuukautiskivut voivat pahentua

Vaikka kaikkien mielestä seksi kuukautisten aikana ei ajatuksena tunnu miellyttävältä, petipuuhiin ryhtyminen voi lievittää kipua. Muun muassa endorfiinien lisääntyminen auttaa kivuissa.

Virtsatietulehduksen riski pienenee

Ei pelkkiä huonoja uutisia!

Sen lisäksi, että kuivan kauden aikana on hyvin epätodennäköistä saada sukupuolitauteja, myös virtsatietulehdusten riski pienenee, sillä säännölliset yhdynnät ovat usein syynä toistuviin virtsatietulehduksiin.

Enemmän stressiä – vai vähemmän?

Seksin puute vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin. Streicherin mukaan vähemmän stressaavat ihmiset harrastavat enemmän seksiä, mutta kyse ei ole syy-seuraussuhteesta. Jos seksi toimii kohdallasi stressin lievittäjänä, sen puute voi kasvattaa stressitasoasi.

Joillekin taas itse seksi voi olla stressitekijä, jos se koetaan esimerkiksi kivuliaana tai yhtenä pakollisista askareista.

Mieli voi olla alakuloinen

Seksi on fyysistä, mutta voi vaikuttaa henkisesti. Ihokontakti toiseen tuntuu lohduttavalta. Streicherin mukaan seksi voi piristää myös mielialaa kohottavien endorfiinien myötä, joten seksin puute voi pistää mielen matalaksi, ei kuitenkaan puhtaasti masentuneeksi.

Tutkimukset ovat yhdistäneet masennuksen seksin puutteeseen, mutta kyse ei tässäkään ole suoraan syy-seuraussuhteesta.

– Jos olet terve ja lakkaat harastamasta seksiä, et muutu masentuneeksi sen vuoksi, Streicher vakuuttaa.

Naisen mukaan masentuneisuus voi johtua esimerkiksi erosta tai poikaystävän pettämisestä, mutta nimenomaan seksin puute ei aiheuta puhdasta masennusta, vaikka niillä jonkinlainen yhteys onkin.

Lähteet: Reader's DigestMirror

***

25:24

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.