Näin helposti voit tehdä kasvisliemikuutioita itse

Suurin osa kotikokkaajista ostaa kaupasta valmiita, edullisia liemikuutioita. Itse tehdyt liemikuutiot ovat kuitenkin paljon maukkaampia ja ravinnerikkaampia.

Hienoissa ravintoloissakin liemi valmistetaan alusta loppuun itse. Kokeile helpolla kotiohjeella liemikuutioiden tekemistä!

Voit käyttää pitkälti mitä tahansa juureksia, vihanneksia ja yrttejä liemen valmistamiseen oman makusi mukaan. Järkevintä on käyttää juureksista ja vihanneksista sellaiset osat liemeen, jotka normaalisti heittäisit saman tien biojätteeseen. Esimerkiksi porkkanan kannat, tuoreyrttien varret ja kaalin kannat voi mainiosti heittää liemeen mukaan antamaan makua. Kukkakaali ja selleri sopivat erinomaisesti kasvisliemeen. Muista puhdistaa ja kuoria ainesosat huolellisesti ennen pataan laittamista.

Mausteiksi sopivat muun muassa yrtit, laakerinlehti, lipstikka, persilja, sipuli, valkosipuli, suola ja pippuri.

Näin teet itse kasvisliemikuutioita

Puhdista halutut vihannekset, ja kuullota niitä hetki öljyssä kattilan tai padan pohjalla. Lisää pari litraa kylmää vettä päälle. Lisää joukkoon halutut mausteet. Mausteita voi olla melko runsaasti. Liemestä on hyväkin tulla melko väkevää. Lorauta joukkoon viinietikkaa tai valkoviiniä.

Kiehuta vettä hiljalleen kannen alla parin tunnin ajan. Tarkista välillä, että pienimmät vihannespalaset eivät hajoa liemeen kokonaan. Ota kauhalla pois ne vihannekset, jotka alkavat hajoilla.

Siivilöi lopuksi liemi tiheän siivilän avulla vaikka lasiseen kannuun. Kun liemi on jäähtynyt, kaada se jääpalapusseihin tai jääpalamuottiin ja laita pakkaseen talteen. Pakastetut liemikuutiot säilyvät kuukausia hyvänä. Näin voit aina keittoa tai pataa valmistaessasi ottaa omasta pakastimestasi käyttövalmiin liemikuution.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat