Näin esikoisromaanin äitiydestä ja naiseudesta kirjoittanut Hanna Brotherus kuvaa äidin ja tyttären suhdetta: "Jollain tavalla haastava"

Esikoisromaanin äitiydestä ja naiseudesta kirjoittanut Hanna Brotherus ymmärsi kirjoittaessaan erään tärkeän asian elämästä: ”Sä olet itse oman elämäsi tärkein ihminen” 7:57
Katso Hanna Brotheruksen äitienpäivähaastattelu tästä.

Hanna Brotheruksen esikoisromaani naiseudesta ja äitiydestä nousi kevään luetuimpien ja myydyimpien kaunokirjojen joukkoon. Miksi kipeistä tunteista on edelleen vaikea puhua avoimesti?

Viiden Jälkeen -ohjelman äitienpäivähaastattelussa vieraili neljän lapsen äiti Hanna Brotherus. Hän on suomalainen koreografi, ohjaaja ja tanssitaiteilija ja nyt myös keväällä esikoiskirjansa kirjoittanut kirjailija.

Äitiyttä ja naiseuttava käsittelevä "Ainoa kotini" on autofiktiota ja seuraa Brotheruksen elämänvaiheita.

– Halusin kohdata sen oman itseni mahdollisimman paljaana, hän kuvailee kirjan kirjoittamisprosessia.

Moni on samaistunut kirjan sanomaan. Eräs keski-ikäinen nainen kuvasi lukukokemusta seuraavasti: ”Kolisee niin, että sattuu”. Brotheruksen mukaan myös miehet ovat löytäneet romaanin.

– Ihmisenä eläminen on meitä yhdistävä tekijä, Brotherus toteaa.

Suhde tyttäreen erilainen kuin poikiin

Brotherus kertoo kauniisti omista äitienpäivämuistoistaan. Siihen on kuulunut luonnonkukat ja lasten itse tekemät äitienpäiväkortit. Äitienpäivä oli tänä vuonna sunnuntaina 9.5.

– Hanna, sä olet itse oman elämäsi tärkein ihminen, hän kertoo, että kirjoittaisi omaan äitienpäiväkorttiinsa.

Brotheruksella on neljä lasta, kolme poikaa ja nuorimmainen tytär. Hän on sanonut, että vaikeinta on ollut päästää irti juuri tyttärestä aikuisuuden kynnyksellä. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että tytär on perheen nuorimmainen.

– Sitä on vaikea selittää, millä tavalla se on erilainen, Brotherus kertoo suhteesta tyttäreen verrattuna poikiin.

Brotherus pohtii, voisiko se johtua siitä, että jokainen äiti on jo itsekin jonkun tytär.

– Se on haastavampi [suhde]. Itse koen, että se on jollain tavalla haastava sen läheisyyden ja tosi syvän ymmärryksen kautta, Brotherus summaa.

Katso Hanna Brotheruksen äitienpäivähaastattelu yllä olevalta videolta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat