Näin äitienpäivää vietetään maailmalla

Äitienpäivän vieton juuret ovat Yhdysvalloissa, mutta sitä vietetään ympäri maailmaa.

Suomessa äitejä muistetaan kukin, kortein ja lahjoin aina toukokuun toisena sunnuntaina, mutta eri puolilla maailmaa sitä vietetään hieman eri aikoihin. Lue, kuinka kahdeksassa eri maassa juhlitaan äitejä!

Ranska

Laki vuodelta 1950 määrää äitienpäivää vietettäväksi toukokuun neljäntenä sunnuntaina (tänä vuonna 24.5.). Jos äitienpäivä osuu samalla päivälle helluntain kanssa, sitä siirretään viikolla taaksepäin. Päivää vietetään samaan tapaan monen muun valtion kanssa – äitejä muistetaan kortein, kukkasin ja perheet aterioivat yhdessä.

Venäjä

Entisessä Neuvostoliitossa äitejä juhlittiin kansainvälisenä naistenpäivänä, maaliskuun 8. päivä. Vuonna 1998 Venäjällä otettiin käyttöön myös äitienpäivän juhliminen marraskuun viimeisenä sunnuntaina, mutta suurin osa lahjoista annetaan silti maaliskuussa.

Thaimaa

Äitienpäivää vietetään Thaimaassa elokuun 12. päivä kuningatar Sirikitin syntymäpäivän kunnioittamiseksi. Seremoniat ja paraatit juhlistavat molempia juhlapäiviä.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa äitejä juhlitaan toukokuun toisena sunnuntaina. Eteläafrikkalaiset juhlivat päivää sen todellisessa merkityksessä tunnustamalla äitiensä merkityksen heidän elämässään ja kiittäen heitä rakkaudesta ja huolenpidosta.

Etelä-Afrikassa suosituin äitienpäiväkukka on neilikka. Ihmiset koristautuvat punaisin tai vaaleanpunaisin neilikoin muistaakseen elossa olevia äitejään. Valkoiset neilikat taas symboloivat edesmenneitä äitejä.

Bolivia

Äitienpäivää vietetään Boliviassa joka vuosi toukokuun 27. päivä. Päivän vietto kirjattiin lakiin vuonna 1927 ja muistaa samalla La Coronillan taistelua, joka käytiin vuonan 1812. Taistelun aikana espanjalaiset surmasivat Bolivian itsenäisyyden puolesta taistelleita naisia.

Saksa

Monen muun valtion tapaan Saksassa äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina, ellei se satu olemaan helluntai. Tässä tapauksessa äitienpäivä siirtyy toukokuun ensimmäiselle sunnuntaille. Äitienpäiväkortit ovat Saksassa erittäin suosittuja. Toisen maailmansodan aikana äitienpäiväjuhlallisuudet saivat poliittista väriä, sillä silloin naisia kiitettiin heidän isänmaalleen tuottamista lapsista. Äideille jaettiin kulta-, hopea- ja pronssimitaleja heidän synnyttämiensä lasten lukumäärän mukaan. Sodan jälkeen päivän luonne pehmeni ja äitejä muistetaan nykyään lahjoin ja kortein.

Peru

Myös Perussa äitienpäivää juhlitaan toukokuun toisena sunnuntaina. Perun alkuperäisväestöt sen sijaan juhlivat myös äiti maan, Pachamaman, antamia lahjoja elokuun alussa. Pachamama on muinainen myyttinen jumalatar, jota monet Andien kansat palvovat.

Serbia

Serbiassa äitienpäivän juhlallisuudet vievät kolme päivää. Äitienpäivää juhlitaan joulukuussa ja se on osa juhlapyhien putkea, johon kuuluvat myös lastenpäivä ja isänpäivä. Juhlapäiviä vietetään peräkkäisinä sunnuntaina ja kaikkiin niihin liittyy erikoisia, köysiä vaativia juhlamenoja.

Lastenpäivänä lapset sidotaan ja heidän pitää luvata käyttäytyä kunnolla, ennen kuin heidät vapautetaan köysistä. Äitienpäivänä on tietenkin äitien vuoro joutua köysiin, joissa hän joutuu olemaan siihen asti, kunnes hän tarjoaa herkkuja ja pieniä lahjoja lapsilleen. Viimeisenä vuorossa olevat isät joutuvat köytetyiksi, kunnes he antavat perheilleen joululahjoja. Tämän jälkeen kaikki juhlivat yhdessä.

Lähteet: Time.com, Care.com, Collinsdictionary.com, Mothersdaycelebration.com

Lue myös:

    Uusimmat