Miksi vapusta tuli työläisten juhla? Taustalla karmea verilöyly

10:40imgMistä vappuperinteet kumpuavat? Haastattelussa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko sekä teekkari ja opiskelija-aktiivi Henrik Starck.
Julkaistu 01.05.2025 06:50
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Vappu on vuosisatoja vanha perinne, jonka juuret ovat kevään juhlimisessa ja eurooppalaisessa naispyhimyksessä. Työväenliike löysi päivän myöhemmin veristen tapahtumien jälkeen.

Vapun juuret voi jäljittää 700-luvulla eläneeseen abbedissa Valborgiin, josta tuli luostarin johtaja ja pyhimys. Abbedissa sai nimensä pyhimyskalenteriin, ja edelleen Vappu, Valpuri ja Valborg juhlistavat nimiään ensimmäinen toukokuuta.

Myöhemmin juhla nousi opiskelijoiden juhlaksi, mutta teollistumisen jälkeen 1. toukokuuta muodostui monessa maassa työväenjuhlaksi. Suomessakin vappuperinteisiin kuuluvat myös työväenmarssit.

Lue myös: Tiedätkö, miksi vappua juhlitaan? Juuret yltävät yli tuhannen vuoden taakse: "Periaatteessa aika vanha juttu"

Verisestä mellakasta työväenjuhlaksi

Tapahtumien taustalla mainitaan usein Yhdysvaltain Chicagossa tapahtuneet väkivaltaisuudet toukokuussa 1886.

Tietosanakirja Britannica kertoo, että 4. toukokuuta 1886 tapahtui poliisien ja työläismielenosoittajien välinen yhteenotto. 

AOP Haymarket 01052025Kuvitettu kuva siitä, miltä Chicagon vuoden 1886 mellakoissa näytti.AOP

Mielenilmauksessa työväenliike protestoi kuolemantapaukseen johtanutta poliisiväkivaltaa, jota liittyi sen järjestämään lakkoon. Lakkoilijat vaativat 8-tuntista työpäivää.

Mielenilmauksen aikana väkijoukkoon heitettiin pommi. Seurauksena oli poliisin ja työläisten välinen tulitus. Lukuisia siviilejä ja poliiseja kuoli, ja kymmenet haavoittuivat.

AOP Haymarket 2 01052025Tapahtuma tunnetaan muun muassa Haymarketin joukkomurhana ja Haymarketin mellakkana.AOP

Myöhemmin tapahtuneesta pidätettiin kahdeksan anarkistia, joista neljä teloitettiin, yksi teki itsemurhan ja loput armahdettiin vuosia myöhemmin oikeudenkäynnin ongelmien vuoksi. Kahdeksikon tosiasiallinen syyllisyys tekoon jäi epävarmaksi.

Haymarketin tapahtumista tuli kuitenkin symboli työläisten taistelulle oikeuksiensa puolesta. Tapahtuma liitetään vappuun erityiseksi siksi, että  ammattiyhdistysliikkeiden ja sosiaalidemokraattisten puolueiden yhteistyöelin toinen internationaali julisti vappupäivän kasainväliseksi työläistenpäiväksi vuonna 1889.

Lue myös: Nakkeja ja perunasalaattia jo yli 60 vuoden ajan – mistä vappuperinteet kumpuavat?

Katso myös: Kommunisteille vappu oli joukkovoimaa ja aatteen paloa

10:52imgHuomenta Suomen vieraana tietokirjailija Lauri Hokkanen.

Tuoreimmat aiheesta

Vappu