Näiden syöpien syntymiseen voit vaikuttaa elintavoillasi

Milloin tarvetta epäillä syöpää? 25:57

Tupakoinnin lopettaminen ja auringolta suojautuminen vähentävät riskiä sairastua syöpään.

Osa syövistä johtuu perinnöllisistä muutoksista, ja tällaisten syöpien kohdalla omilla elämäntavoilla voi olla vaikea estää syövän syntymistä.

On kuitenkin syöpiä, joihin sairastumisen riskiä voi pienentää omilla valinnoillaan. Esimerkiksi tupakointi nostaa keuhkosyöpään sairastumisen riskiä huomattavasti.

– Tupakanpolton lopettaminen kannattaa aina. Se kyllä vähentää syöpäriskiä, vaikka missä vaiheessa lopettaisi, HYKSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

Keuhkosyöpä puhkeaa vasta useiden vuosien viiveellä, ja se näkyy myös syöpätilastoissa. Vaikka tupakointi on laskenut, keuhkosyöpien määrä on naisilla edelleen nousussa. Tämä johtuu siitä, että naisten tupakointi yleistyi huomattavasti myöhemmin kuin miehillä

– Toivottavasti nähtäisiin tulevaisuudessa se, että tupakointi edelleen vähenisi, sekä naisilla että miehillä.

Kevätauringossa piilee melanoomariski

Auringon UV-säteily altistaa ihosyövälle, ja siltä tulisi suojautua kevätauringossakin mahdollisimman hyvin. Suojautuminen on tärkeää varsinkin silloin, jos tietää palavansa helposti.

Mattson kehottaa hakeutumaan viiveettä luomien tarkastukseen, mikäli huomaa luomissaan merkittäviä muutoksia.

– Tärkeimmät hälytysmerkit ovat ne, jos jokin luomi muuttuu aiempaa tummemmaksi tai kasvaa hyvin nopeasti, tai luomen reunat muuttuvat epäsäännöllisiksi, ja se erottuu ympäröivästä terveestä ihosta hieman epäselvemmin.

Mitkä ovat suomalaisten yleisimpiä syöpiä? Miksi eturauhassyöpää ei seulota väestöseulonnalla? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja