Näe ääniä, kuule kaikuluotauksen avulla – tällaisia ovat ihmisten erikoisimmat kyvyt

Haluaisitko sinä muistaa elämäsi jokaisen hetken kuin eilisen tai kuulla makuja?

Mnn.com listasi erikoisimmat ihmiskyvyt. Oletko sinä kuullut näistä?

Supermaistajat

Noin 25 prosentilla ihmisistä on kielessään enemmän makunystyjä kuin muilla. "Supermaistajat" maistavatkin ruoat muita paremmin.

Synestesia

Synestesia saa ihmisen aistit sekoittumaan niin, että hän voi nähdä musiikin, maistaa värit, ja esimerkiksi tietyt sanat voivat näyttäytyä aina samanlaisena värisävynä. Erään arvion mukaan noin yhdellä 200:sta ihmisestä on synestesia. Synestesia on yleisempää naisilla.

Savant-ilmiö

Savant-ilmiö on monille tuttu Sademies-elokuvatsa, jossa DustinHoffman esitti autistista miestä, jolla oli uskomaton kyky muistaa asioita.Savant-ilmiö koskettaakin usein ihmisiä, joilla on kehitysvamma.

Savant-ilmiössä ihminen on uskomattoman lahjakas yhdellä elämän osa-alueella: hän voi osata laskea vaikeita matemaattisia kaavoja päässään tai säveltää tai maalata upeasti.

Kaikuluotaus

Esimerkiksi lepakot ja delfiinit käyttävät kaikuluotausta. Myös sokea ihminen voi oppia "näkemään" esineet lähellään kaikuluotauksen avulla: ihminen päästää klikkausääniä ja kuuntelee sitten ympäristöä saadakseen tietää ympärillä olevien esineiden koon ja etäisyyden.

Esimerkiksi lapsena näkönsä menettänyt DanKish on niin lahjakas kaikuluotaaja, että voi pyöräillä vuoristoteillä ja jopa kaupungin ruuhkaisilla kaduilla.

Hyperthymesia

Hyperthymesiasta kärsivä (tai kenties siitä nauttiva) henkilö muistaa oman elämänsä tapahtumat uskomattomalla tarkkuudella. Jos annat hänelle minkä tahansa menneisyyden päivämäärän, hän osaa kertoa, mitä tuona päivänä tapahtui. Muistatko itse, mitä teit 10.5.2003?

Aurojen näkeminen

Jotkut ihmiset uskovat voivansa nähdä muiden ihmisten aurat. Auralla tarkoitetaan ihmistä ympäröivää energiakenttää, mutta tiedemiehet ovat skeptisiä näkyvän, värikkään auran olemassaolon suhteen. Eräiden japanilaisten tiedemiesten mukaan ihmiskeho kuitenkin säteilee pieniä määriä näkyvää valoa, joten kenties on mahdollista, että hyvin herkät ihmiset voisivat nähdä tämän valon auran muodossa?

Kykynä magneetin avulla suunnistaminen?

Esimerkiksi pulujen tiedetään käyttävän maan magneettikenttää hyödyksi lentämisen ja suunnistamisen kanssa. Tiedemiehet eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, olisiko ihmisen mahdollista aistia magneettikentät ja suunnistaa niiden avulla. Verkkokalvoltamme löytyy kuitenkin proteiinia, jonka on tutkittu auttavan lintuja magneettikentien havaitsemisessa.


Lue myös:


MTV3/Helmi

Lähde:Mnn.com

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja