Naapurit tekivät elämästä painajaista: Viranomainen neuvoi nukkumaan päivällä kun on hiljaista

Jatkuvaa meteliä, solvauksia, rikosilmoituksia ja väkivallan uhkaa – hankalat naapurit tekivät Marjatan perheen elämästä piinallista. Seitsemän vuoden vihanpidon jälkeen Marjatan perhe luovutti. He menettivät kotinsa, mutta saivat mielenrauhan.

Marjatan nelihenkinen perhe muutti vuokra-asuntoon seitsemän vuotta sitten. Uuden kodin rauha rikkoutui kuitenkin jo pian – syynä alakerran naapurissa asuva perhe.

– Aloimme huomata, että kello 22 lähtien alkoi alakerrassa mekkala ja ovien paiskominen. Sinne tulivat kaikki sukulaiset ryyppäämään, ja juhlat jatkuivat aamuun asti, Marjatta kuvailee.

Äänekkäistä illanvietoista tuli lähes päivittäinen riesa.

– Sitä jatkui harva se ilta. Kesät olivat pahimpia, kun kuumuuden takia piti pitää ikkunoita auki, ja he juhlivat parvekkeellaan. Yksikin kerta istuimme viiteen saakka aamulla miettimässä, mitä tehdä.

Valvotut yöt alkoivat vaatia veronsa ja väsymys painaa aamulla kouluun ja töihin lähtiessä. Kun Marjatta kävi oven takana selvittämässä tilannetta ja pyytämässä yörauhaa, ulkomaalaiset naapurit syyttivät häntä rasismista. Meteli jatkui.

– Aloimme soittaa yöllä poliisille. En edes muista, kuinka monta kertaa he kävivät. Meteli hiljeni hetkeksi kun he tulivat, ja jatkui sitten, Marjatta huokaa.

– Soitimme kaupungin virastoihin – lastensuojeluun, asuntotoimeen, sosiaalitoimeen – ja pyysimme apua, että mitä tehdä, kun naapurit häiriköivät. Kaikki tiesivät tämän tilanteen, ja meitä vain neuvottiin muuttamaan pois.

Rikosilmoituksia ja uhkailua

Koska myös railakasta elämää viettäneessä naapuriperheessä oli alaikäisiä lapsia, jotka saivat kulkea miten tahtoivat, Marjatta teki perheestä lastensuojeluilmoituksen. Ihmisiä tuli ja meni naapurissa niin, ettei Marjatta edes tiennyt, ketkä kuuluivat perheeseen ja ketkä eivät.

Lastensuojelun puhuttelujen lisäksi naapurit saivat isännöitsijältä kirjallisia varoituksia ja huomautuksia. Tämä sai naapurit hermostumaan, ja tilanne kärjistyi poliisiasiaksi. Rikosilmoituksia tehtiin lopulta puolin ja toisin – tuloksetta.

– He suuttuivat ja tekivät minusta rikosilmoituksen, että olen pahoinpidellyt naapurin naista. Ilmoituksia tehtiin useampia, ja ne osoittautuivat perättömiksi, Marjatta kertoo.

Hän itse kuvailee naapuriperheen naista väkivaltaiseksi.

– Nainen kävi mieheeni käsiksi, mutta se on sana sanaa vastaan.

Tilanne paheni entisestään: parvekkeelta huoriteltiin, Marjatan pyykit revittiin pesutuvasta pois ja asukastoimikunnan ilmoituksiin kirjoiteltiin asiattomuuksia.

– Tilanne alkoi mennä niin älyttömäksi, että pelkäsimme liikkua rapussa ja pihalla, kun emme tienneet, mistä tämä nainen hyökkää ja syyttelee, hän kertoo.

Marjatan mukaan hänen perheensä tuli hyvin toimeen talon muiden asukkaiden kanssa. Hän sanoo, että muutkin naapurit kärsivät häiriöistä, mutta eivät uskaltaneet puuttua siihen, koska pelkäsivät siitä syntyviä reaktioita.

Pettynyt viranomaisiin

Marjatta tuntee syvää pettymystä kaupungin toimia kohtaan, ja kokee, että heitä on kohdeltu epäreilusti.

– Eräs maahanmuuttoviranomainen kehotti meitä vain nukkumaan päivällä, kun on hiljaista, Marjatta puuskahtaa.

Hän kertoo tuntevansa yhä vihaa kyseistä perhettä kohtaan.

– Asuntotoimistosta sanottiin, että tämä on raakaa kiusaamista. Mitään ei kuitenkaan tehty!

Marjatalle lupailtiin, että naapureille etsittiin uutta asuntoa, mutta seitsemän vuoden piinan jälkeen he itse lopulta luopuivat kodistaan. Perhesuhteet alkoivat jo olla koetuksella jatkuvasta väsymyksestä johtuen.

– Jälkeenpäin saimme tietää, että siitä olivat muuttaneet muutkin perheet. Ilmeisesti asunto on yhä tyhjillään, Marjatta epäilee.

Nyt he ovat asuneet noin kuukauden ajan uudessa, entistä pienemmässä asunnossa. Asunnonvaihdon myötä Marjatan tytär joutui muuttamaan omilleen suunniteltua aikaisemmin. Se ei kuitenkaan sureta, sillä Marjatta kokee muuton olleen välttämätön.

– Olisi voinut tapahtua mitä vain, jos olisimme siihen jääneet.

* haastateltavan nimi muutettu

Studio55.fi/Milja Atu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja