Myytti rekkakuskin rasvaisesta ruoasta romuttuu

Huoltamoravintolat eivät tarjoakaan pelkkää rasvaista ja epäterveellistä ruokaa vaan tarjolla on ravitsemuksellisesti täysipainoisia aterioita. Yli 80 prosentilla arvioiduista asemista oli tarjolla myös kevyt vaihtoehto.

Työterveyslaitoksen Nuori kuski osaa! -hanke on palkinnut 24 tuntia auki olevia huoltoasemia, jotka ottavat ruokatarjonnassaan ja mainonnassaan huomioon ammattikuljettajien työkykyä edistävät sekä ajoterveyttä ylläpitävät ateriat. Palkittavien valinnassa kiinnitettiin huomiota myös henkilökunnan tietoon ja taitoon virkeyttä ylläpitävien ruokavaihtoehtojen tarjoamisessa.

Vuoden 2013 Virkeiksi 24 h huoltoasemiksi on valittu seuraavat asemat:

• ABC Nihtisilta, Espoo – Ammattikuljettajat otetaan huomioon ruokalistojen ja uusien ruokien suunnittelussa

• Koponen Jari-Pekka, Joroinen – Tuoteinformaatio ohjaa terveellisiin ruokavalintoihin

• Neste Motorest Eläintarha, Helsinki – Asiakaslähtöinen yökeiton pioneeri

• Shell Helmisimpukka Laukaa Lievestuore – Pieni ja virkeä kohtaamispaikka, joka tarjoaa aamupuuroa

• Teboil Kivihovi, Suomusjärvi – Avoin työilmapiiri ja monipuolinen päiväkeittiö.

Stereotypiat murtuvat

Kilpailun tulosten perusteella yhä useampi maanteillä liikkuja voi valita huoltamolta terveellistä ruokaa.

– Tyypillinen käsitys saattaa edelleen olla, että huoltamoilta saa vain pikaruokaa ja munkkia. Huoltamot osoittavat tämän vuoden arvioinnin perusteella, että stereotypiat ovat murrettavissa. Aikaisempina kilpailuvuosina 2010 ja 2011 alkanut hyvä kehitys jatkuu edelleen. Tasoerot eri huoltamoiden tarjonnassa ovat kapenemaan päin, kertoo asiantuntija, laillistettu ravitsemusterapeutti Susanna KemppainenTyöterveyslaitoksesta.

Yökeittoa ja aamuviiden puuroa

Voittaja-asemat olivat tasaisen hyviä. Niiden ruokatarjonnassa oli eniten terveellisiä vaihtoehtoja, joiden mainostaminen oli keskimääräistä näkyvämpää. Terveellisten vaihtoehtojen määrä oli lisääntynyt myös yöruokailussa.

– Voittaja-asemista huokuu asiakaslähtöisyys. Ammattikuljettajien tarpeet otetaan huomioon esimerkillisesti. Tänä vuonna reilulla 40 prosentilla arvioiduista asemista pistetään aamupuurot porisemaan jo neljän viiden aikaan aamusta ja keitellään yökeittoja nälkäisille kuljettajille. Vuonna 2010 tämä toteutui vain vajaalla kymmenesosalla asemista. Eihän tästä kehityksestä voi olla kuin ylpeä, hehkuttaa hanketta vetävä erityisasiantuntija Anne Salmi Työterveyslaitoksesta.

Tällä hetkellä 83 prosentilla arvioiduista asemista löytyy ruokalistalta kevyitä vaihtoehtoja, kun kaksi vuotta sitten ne olivat kolmella neljästä vasta suunnitteilla.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja