Mysteeri selvitetty! Pitääkö hampaat pestä ennen aamupalaa – vai vasta sen jälkeen?

Ikuisuustaisto siitä, pitääkö hampaat pestä aamulla ennen vai jälkeen aamupalan, saa nyt pisteen.

Peset – ainakin toivon mukaan – aamuisin hampaasi, mutta teetkö sen heti herättyäsi vai vasta aamupalan jälkeen?

Jos peset hampaat ennen aamupalaa, pääset eroon tuosta kalman hajuisesta hengityksestä ja yön aikana suussa muhineista bakteereista. Toisaalta, jos peset hampaat vasta aamupalan jälkeen, peset samalla myös ruoanjämät, jotka keräävät bakteereja.

Joten kumpi vaihtoehto on parempi?

Aivan ensimmäiseksi kerrottakoon, mitä suussasi oikein tapahtuu yöaikaan.

Yön aikana kehosi toiminta hidastuu – ja sama tapahtuu suussasi. Yön aikana suusi ei tuota niin paljon sylkeä kuin päivällä. Jopa 80–90 prosenttia syljen erityksestä muodostuu päivän aikana.

Sylki ylläpitää suusi – ikenien ja hampaiden – hyvinvointia. Toisin sanoen yön aikana suusi on alttiimpi erilaisille tulehduksille syljenerityksen ollessa vähäisempää. Tästä syystä henki haisee aamulla myös pahemmalle, koska bakteerit ovat kiinnittyneet hampaiden pinnoille. Ienrajoihin kertyy valkoista tahmeaa massaa, eli bakteeripeitettä.

Illalla ei kannatakaan syödä sokerituotteita, sillä sokeri ruokkii bakteereita. Kun syljen eritys on vähäisempää, hampaasi ja ikenesi ovat alttiimmat vahingoille ja tulehduksille.

Hampaiden harjauksen tarkoituksena onkin poistaa hampaiden pinnoille kerääntyvät bakteerit, jotta ne eivät aiheuttaisi sairauksia suussa, kuten ientulehduksia tai hampaiden reikiintymistä.

Mutta kannattaako ne hampaat nyt pestä ennen vai jälkeen aamupalan?


Vastaus: kumpikin vaihtoehto käy, kirjoitetaan Huffington Postissa.

Jos aamulla henkesi haisee erittäin pahalle ja se vaikuttaa jopa aamupalan makuun, pese hampaasi ennen ruokailua. Jos puolestaan haluat tunteen puhtaasta suusta, voit pestä huoletta hampaasi aamupalan jälkeen.

Ja kaikkein tärkein neuvo onkin tämä: pese hampaasi aina aamuisin. Hampaiden pesu estää bakteerien kasvun.

Miten saada valkoisemmat hampaat? Katso Anne Kukkohovin vinkki!

Lue myös:

    Uusimmat