Mainos

Myös siideriä ja lonkeroa uhkaa siirtyminen kaupasta Alkon hyllylle

Keskioluen myynnin siirtäminen päivittäistavarakaupoista Alkoihin tarkoittaisi sitä, että myös siidereille ja lonkeroille kävisi samoin.

Yli 3,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia saisi jatkossa vain Alkosta ja kauppojen juomia laimennettaisiin tämän rajan alle.

– Kyllä siiderit ja lonkerot laimenisivat jatkossa myös. Kävisi niin, että osa ihmisistä kuluttaisi jatkossa laimeampia tuotteita ja osa siirtyisi väkevämpiin. Keskivahvuisten juomien kulutus vähenisi vahvasti, sanoo Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holm.

Muutoksen myötä päivittäistavarakauppojen myynti vähenisi ja Alkojen myynti todennäköisesti kasvaisi. Etenkin pienille kaupoille tämä olisi kohtalokasta, koska ihmisvirrat suuntautuisivat pikkupuotien sijaan isoihin marketteihin, joiden yhteydestä löytyisi myös Alko.

Pellervon taloustutkimus arvioi, että alkoholijuomien laimentaminen ajaisi noin tuhat pientä päivittäistavarakauppaa lakkautusuhan alle. Holmin mukaan arvio on tehty vieläpä alakanttiin.

Panimoliitto: Matkustajatuonti lisääntyisi

Panimoliitto suhtautuu penseästi ajatukseen juomien laimentamisesta.

– Sinänsä Panimoliitto ja -teollisuus eivät vastusta sitä, että kuluttajat haluavat laimeampaa juomaa, mutta sitä me kyllä vastustamme, että tällainen siirto tehtäsiin lain voimalla ja kaikki yli 3,5 prosenttia alkoholia sisältävät juomat siirtyisivät Alkoon, sanoo Panimoliiton toimitusjohtaja Elina Unssa.

Pellervon taloustutkimuksen mukaan alkoholin laimentaminen vähentäisi absoluuttisen alkoholin kulutuksen määrää, mikä voisi vähentää alkoholin aiheuttamia kroonisia terveyshaittoja, kuten pitkäaikaissairauksia.

Toinen puoli asiasta on se, että akuutit terveyshaitat, kuten onnettomuudet, tapaturmat ja väkivalta saattaisivat jopa lisääntyä, kun osa ihmisistä ryhtyisi juomaan entistä väkevämpiä juomia.

Panimoliitto on huolissaan myös matkustajatuonnin lisääntymisestä.

– Jo nyt valtio menettää 300 miljoonaa veroina Virolle. Kuinka paljon tätä rakoa halutaan kasvattaa? Varmasti se kasvaa, jos juomat siirtyvät Alkoihin, Unssa sanoo.

Varmaa juomien siirtyminen Alkoon ei ole, koska keskustelu pohjautuu Valviran tekemään ehdotukseen. Hallitusohjelman mukaan alkoholilakia uudistetaan tällä vaalikaudella, mutta sitä, mitä hallitus tulee asiasta lopulta esittämään, ei vielä tiedetä.

Katso Tarja Hakulisen juttu (Seitsemän uutiset 7.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.