Ruotsissa keskiolut Alkoihin jo 1977 – seurauksina viinaralli ja kiltimpi nuoriso

Suomessa ajatus keskioluen siirtämisestä kaupoista Alkoon on nostanut kansan takajaloilleen, mutta Ruotsissa alkoholipolitiikka tiukentui jo vuonna 1977.

Aiemmin keskiolutta sai länsinaapurissakin tavallisista ruokakaupoista – se vapautettiin elintarvikeliikkeissä myytäväksi vuonna 1965.

– Kun huomattiin, että vapaa olut houkutteli nuoria ja sillä oli pahoja sosiaalisia heijastusvaikutuksia, se kiellettiin vuonna 1977 ja maksimiasteinen 4,5 tilavuusprosentin olut lakkasi olemasta, kertoo MTV3:n Tukholman kirjeenvaihtaja Kari Lumikero.

Keskiolut koki uuden syntymän vasta 1992, jolloin se ilmestyi jälleen panimoiden valmistusohjelmaan. Tästä eteenpäin vahvaa olutta on saanut myydä vain Alkoa vastaavassa Systembolagetissa ja ravintoloissa.

Paluulla vanhoihin rajoituksen aikoihin on Lumikeron mukaan ollut positiivisia vaikutuksia ruotsalaisten kansanterveyteen. Muutos sai aikaan sen, että alkoholin kokonaiskulutus väheni maassa kolmanneksella.

Tiukka alkoholipolitiikka on kuitenkin johtanut alkoholin rahtaamiseen ulkomailta. Moni ruotsalainen palaa esimerkiksi suomenlaivalta juomalasti mukanaan.

Viikonloppuviinat ravintolan vessassa

Tämän päivän ruotsalaisnuorten alkoholinkäyttö on siistimpää kuin aiempien sukupolvien – alkoholia juodaan selvästi vähemmän kuin 1980- tai 1990-luvuilla. Tosin etenkin poikien kohdalla miedot huumeet ovat osittain korvanneet alkoholin.

Ruotsalaisnuorilla on tapana juoda vahvat pohjat kotona ennen ravintolaan tai baariin menoa.

– Monet nuoret ovat valmiiksi aika humalassa kun mennään kapakkaan. Tapana on tuoda mukana alkoholia ja juoda sitä vessassa. Täällä sanotaankin, että suurin osa viikonloppuviinoista juodaan ravintoloiden vessoissa, kertoo Lumikero.

Ruotsalaiset myös valitsevat mieluummin vahvan kuin miedon oluen.

– Alle 20-vuotiaat eivät saa ostaa Systembolagetista mitään. Yli 20-vuotiaat taas ajattelevat, että kun tässä kerran Alkossa ollaan, niin otetaan saman tien vahvampaa. Myös ravintoloissa sen huomaa, että otetaan mieluummin keskiolutta voimakkaampaa, Lumikero sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat