Mustikoita tällä viikolla, hilloja hetken päästä

Mustikka on kypsymässä hyvää vauhtia koko Suomessa. Etelä-Suomessa sato ehtii poimittavaksi tällä viikolla. Ensi viikolla mustikka on kypsää Keski-Suomessa, ja heinäkuun loppuun mennessä myös Peräpohjolassa ja suuressa osassa Lappia päästään tuoreiden mustikoiden makuun. Maan pohjoisimmissa osissa kesän ensimmäisiä mustikkapiiraita joudutaan odottelemaan vielä muutama viikko, sillä sato on kypsymässä siellä elokuun alkupuolella. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan mustikkasato kypsyy tänä vuonna koko maassa 4 - 7 vuorokautta keskimääräistä myöhemmin.

Kesän mustikkasatoa verottaa toukokuun loppupuolen kylmä ja sateinen sää sekä paikoitellen esiintynyt halla. Ankara halla vioitti kukintansa aloittanutta mustikkaa laajoilla alueilla, ja kylmä ja sateinen sää karkotti pölyttäjähyönteiset. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan sadosta on raakileitten perusteella laskettuna tulossa kuitenkin keskinkertainen. Vaarojen yläosista marjoja voi löytyä paikoin runsaastikin, mutta alavimmilla hallanaroilla mailla niitä ei juuri ole. Järvien ja lampien reunametsistä mustikkaa löytyy keskimääräistä enemmän. Suurimpia satoja päästään poimimaan Kainuun ja Peräpohjolan alueilla.

Hillan pääsato valmistuu pian

Suomuuraimen eli hillan ensimmäiset marjat ovat poimittavissa Kainuun ja Lapin soilla tällä viikolla. Pääsadon odotetaan valmistuvan avosoilla heinäkuun loppuun mennessä, jos lämpöiset säät edelleen jatkuvat. Puustoisilta soilta hillaa kannattaa etsiä vielä elokuun alkupuolellakin.

Hillasadosta on tulossa Oulun ja Lapin lääneissä keskinkertainen ja paikoin runsas, mutta Pohjois-Karjalan ja Pohjanmaan avosoilla halla vei suuren osan kukista ja pölytys epäonnistui. Puustoisilla soilla, rämeillä ja erityisesti korvissa kukinta onnistui avosoita paremmin, ja tällaisilta paikoilta Keski-Suomen soiltakin voi löytyä poimittavia määriä.

Puolukan sadosta odotetaan kukinnan perusteella keskinkertaista. Puolukan kukinta alkoi Etelä-Suomessa kesäkuun puolivälissä. Lapin läänissä ja Kainuun pohjoisosissa kukinta ajoittui heinäkuun alkupuolelle.

Ruokasieniä vasta vähän

Kesäkuu ja helteinen heinäkuu eivät ole suosineet sienten kasvua. Viime vuonna herkkutatit ilmestyivät kuusi- ja mäntymetsiin heinäkuun puolivälissä, mutta tänä vuonna niitä on löytynyt vasta parista metsästä. Kuivunpunikkitatteja ja lehmäntatteja on tavattu muutamissa mustikkametsissä, ja koivuvaltaisissa sekametsissä on ollut vähän kantarelleja, kelta- ja koivuhaperoita. Sienten ilmestyminen metsiimme vaatisi nyt runsaasti sateita. Satokausi saattaa kuitenkin jäädä lyhyeksi, sillä syyskuussa alkavat yöpakkaset lopettavat useimpien kauppasienten nousun.

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja