Mustatorvisieniä

Moni on löytänyt viikonloppuna korinsa täyteen mustatorvisientä. Tämä vaikeasti havaittava metsän aarre on todellinen herkku. Elo-lokakuussa on mustatorvisienen aika ja se kasvaa joskus suurina kenttinä metsissä ja hakkuuaukioilla.

Sato vaihtelee huomattavasti eri vuosina, mutta pienikin erä on arvosaalis, josta riittää iloa pitkäksi aikaa. Mustatorvisienen malto on hyvin ohut, hyväntuoksuinen, aromaattisen mausteinen. Sienen ulkopinta on vaaleamman harmaa kuin päällyspuoli.

Mitä kaikkea tästä herkusta voi sitten valmistaa. Perkaa sieni poistamalla jalan multainen musta tyviosa, mahdolliset pehmeät osat sekä roskat. Älä liota äläkä ryöppää torvisieniä.

Tavallisesti torvisienestä tehdään muhennosta tai keittoa, joskus myös salaattia. Niihin riittää pienikin erä tätä maukasta herkullista sientä. Sieni värjää ruoan harmahtavaksi, vähemmän kauniiksi, mutta maku on hyvä. Sitä käytetään myös mausteena.

Sieni on kätevä säilöä kuivaamalla esim. keittiön pöydällä sanomalehden päällä. Sopii myös pakastettavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat