Mainos

Musta savu pöllähti Vatikaanissa

Musta savu nousi ilmoille Vatikaanissa illalla. Se kertoi sateisella Pietarinkirkon aukiolla seisseille ja kaikille muillekin, että paavinvaalin ensimmäinen äänestys ei ollut tuottanut tulosta.

Äänestys jatkuu huomenna aamulla. Huomisesta alkaen kardinaalit äänestävät päivittäin neljä kertaa, kunnes joku saa äänistä kahden kolmasosan enemmistön. Äänestysliput poltetaan aina jokaisen äänestyksen jälkeen.

Maailmalle uuden paavin valinnasta ilmoitetaan valkoisella savulla. Muuten savupiipusta tupruaa tiistain tavoin mustaa savua. Viestitystä varten Vatikaanin työntekijät ovat nostaneet Sikstiiniläiskappelin katolle savupiipun.

Yhdeksän viime konklaavia on istunut keskimäärin kolme päivää. Milloinkaan äänestys ei ole vaatinut viittä päivää enemmän.

Paavit tulleet yleensä Euroopasta

Eri puolilta maailmaa Vatikaaniin tulleet 115 kardinaalia sulkeutuivat aiemmin tiistaina Sikstiiniläiskappeliin. Ennen sitä he rukoilivat kirkon yhtenäisyyden puolesta.

– Veljeni. Rukoilkaamme, että Jumala suo meille paavin, joka ottaa vastaan tämän jalon tehtävän avoimin sydämin, sanoi messua Pietarinkirkossa johtanut kardinaalikollegion dekaani Angelo Sodano.

Hän myös kiitti "rakastettua ja kunnioitettua" emerituspaavi Benedictusta.

Uudeksi paaviksi valittava on järjestyksessään 266:s viran haltija katolisen kirkon historiassa.

Tällä kertaa ei ole selvää ennakkosuosikkia. Ennakkoarveluissa vahvoina ehdokkaina on mainittu muun muassa italialainen 71-vuotias Angelo Scola ja brasilialainen 63-vuotias Odilo Scherer.

Myös ghanalaisesta 64-vuotiaasta Peter Turksonista on puhuttu vaalin alla. Hän olisi historian ensimmäinen musta paavi.

Ylipäänsä afrikkalaisen paavin valintaa kannattavat muistuttavat, että katolinen kirkko kasvaa nopeasti juuri Afrikassa.

Siitä, kun paavi on edellisen kerran tullut Euroopan ulkopuolelta, on vierähtänyt jo tovi. Vuosina 731-741 paavin istuimella vaikutti Gregorius III, joka oli syntyjään syyrialainen.

Paavi Benedictus XVI ilmoitti 11. helmikuuta, että hän jättää tehtävänsä korkean ikänsä ja heikentyneen terveytensä takia.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.