Muotiyrittäjät menettivät tärkeän juhlapukukauden: "Mitä jos kevätjuhlat ja valmistujaiset siirrettäisiin syksylle?"

Muotiyrittäjät menettivät tärkeän juhlapukukauden 8:55
Kiinnostaako muoti enää suomalaisia? Katso koko Uutisaamun keskustelu korona-ajan vaikutuksista muotialaan videolta!

Muotiasiantuntijat Sami Sykkö ja Niina Kuhta keskustelivat Uutisaamussa koronan aiheuttamista haasteista kotimaisella muotialalla.

Korona-aika on vaikuttanut suomalaisten pukeutumiseen ja siihen, kuinka muotia ostetaan.

– Se on käytännössä loppunut, kertoo Sami Sykkö, Fashion Finlandin päätoimittaja ja liiketoimintajohtaja.

Fashion Finland teetätti kyselyn jäsenyrityksilleen ja vastausten mukaan verrattuna viime vuoteen kauppa on laskenut 80 –100 prosenttia.

Normaalisti toukokuu on aikaa, kun valmistaudutaan koulujen päättymiseen ja kesän juhlakauteen. Valtaosa juhlista on kuitenkin peruttu koronan takia.

–  Tämähän on yksi tärkeimmistä ajoista muotikauppiaiden ja yrittäjien kalentereissa, Sykkö jatkaa. Hänellä on kuitenkin ehdotus.

– Mitä jos kevätjuhlat ja valmistujaiset siirrettäisiin syksylle?

Näin syyslukukausi voisi hänen mukaansa alkaa juhlavasti, eikä oppilailtakaan jäisi kaikki juhlallisuudet välistä tämän vuoden osalta. Osa kouluista on tarttunut ideaan ja aikoo järjestää juhlat syksymmällä. Suunnitelma on monelle yrittäjälle, jotka ovat ehtineet ostaa varastot täyteen juhlavaatteita, kuin valoa tunnelin päässä.

Morsiamet varautuvat kaksiin juhliin

Kesä on yleensä häiden kulta-aikaa, mutta monet hääparit ovat joutuneet uudemman kerran miettimään juhlien järjestelyä koronan ja sen takia asetettujen rajoitteiden takia. Monet häät ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen.

– Tänä vuonna tulee olemaan kaksia häitä, kertoo kuitenkin juhlapukuyrittäjä Niina Kuhta.

Morsiamille hopeareunuksen katkeraan tilanteeseen tuo ajatus siitä, että omia häitä voi mahdollisesti juhlia kahteen kertaan. Kesällä juhlat voidaan järjestää pienemmällä porukalla ja sitten syksymmällä tai tulevaisuudessa juhlia häitä virallisesti.

– Moni on siirtänyt juhlat suoraan ensi kesään, Kuhta kertoo.

Morsiamet ostavat hääpukunsa hyvissä ajoin, jopa vuoden etukäteen ennen H-hetkeä.

– Nyt meidän pitäisi täyttä häkää olla myymässä ensi kesää varten, Kuhta jatkaa.

Hän kuitenkin epäilee, että vielä on mahdollista, että koronan takia asetettuja rajoituksia saatetaan vielä höllentää. Sen takia on mahdollista, että tämän ja ensi kesän sesongit tulevat menemään osittain päällekkäin.

Osa morsiamista on pohtinut myös hääpuvun ekologisuutta. Jos ensin vietetään maistraattihäät ja myöhemmin itse juhlat, voi pukua pitää kahdesti yllä.

–  Nyt tulee ainakin hääpuvulle käyttöä, Kuhta sanoo.

Kiinnostaako muoti enää?

Monelle muoti on siirtynyt ajatuksissa hiukan syrjemmälle. Valtaosa suomalaisista on viettänyt jo kuukausia trikoissa ja verkkareissa aikaa kotona, eikä välttämättä jaksa enää panostaa pukeutumiseen, kun huoli omasta jaksamisesta ja läheisten terveydestä painaa päälle.

– Se on varmaan ihan totta, Sykkö sanoo.

Monelle nuorelle työpaikka vaatekaupassa on ensimmäinen työpaikka ja Sykkö on huolestunut kotimaisen muotialan tulevaisuuden näkymistä, jos piristymistä ei tapahdukaan.

Sykkö kertoo, että on koko korona-ajan pukeutunut joka päivä ajatuksella. Hän kokee, että pukeutuminen ja sen ajattelu on piristänyt häntä.

Katso koko Uutisaamun haastattelu korona-ajan vaikutuksista muotialaan yllä olevalta videolta!

Lue uusimmat lifestyle-aiheet.

Lue myös:

    Uusimmat