Muodin kapinallinen puki miehet hameisiin

AVA Dokumenttina nähdään tiistaina Jean-Paul Gaultier, Haute Couturen kapinallinen.

Tiistaina AVAlla esitetään dokumentti Jean-Paul Gaultier, Haute Couturen kapinallinen. Muotisuunnittelija Jean-Paul Gaultier on saanut muotipiireissä lempinimen L'enfant terrible.

Termillä tarkoitetaan luovaa neroa, joka ei kangistu kaavoihin vaan toimii jopa törkeästi ja kapinallisesti luodessaan uutta.

Gaultier on kohahduttanut muun muassa pukemalla miehet hameisiin ja käyttämällä näytöksissään vanhoja, tatuoituja tai lävistettyjä malleja eteeristen peruskaunottarien sijaan.

60-vuotias Gaultier ei ole opiskellut muotisuunnittelijaksi; hän pääsi pinnalle lähetettyään omatoimisesti luonnoksiaan muotisuunnittelijoille. PierreCardin vaikuttui nuoren Gaultierin taidoista siinä määrin, että palkkasi tämän assistentikseen 1970-luvulla.

Gaultier on uransa varrella vaatettanut esimerkiksi poppari KylieMinogueta, shokkirokkari MarilynMansonia ja Madonnaa 1990-luvun Blond Ambition -kiertueella. Mies ei osannut aavistaa, että Madonnan puvustamisesta ja erityisesti tämän "tötterö-rintaliiveistä" tulisi hänen uransa merkkipaalu.

– Olin Madonna-fani ja siksi mielissäni yhteistyöstä hänen kanssaan. En sen vuoksi, että se tekisi hyvää uralleni, Gaultier totesi Telegraph-lehdelle vuonna 2010.

Millainen persoona hän on?

Gaultier on suunnitellut puvustuksen Fifth Element -elokuvaan sekä suunnitellut useita hajuvesiä. Le Mâle -miestentuoksu on myydyimpiä miesten hajusteita Euroopan unionin alueella.

Muotimaailma ei ole Gaultierin ainoa temmellyskenttä: vuonna 1988 mies julkaisi How To Do That -nimeä kantavan tanssisinkun, ja vuonna 1993 hän juonsi Eurotrash-nimistä televisio-ohjelmaa. Hän on toiminut vuonna 2012 tuomarina Cannes Film Festival -elokuvafestivaaleilla.

Jean-Paul Gaultier, Haute Couturen kapinallinen -dokumentissa Gaultier kertoo omista päämääristään ja esikuvistaan. Millainen persoona on mies, joka puki miehet hameisiin ja teki vaatteiden päälle puetuista alusvaatteista hitin? Gaultier on onnistunut luomaan kokonaan uudenkauneuskäsityksen ja määritelmän "klassiselle".: Jean-Paul Gaultier, Haute Couturen kapinallinen ti klo 19.00.


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, Vogue

Kuvat: Splash, Getty Images

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja