Munasoluja voi nyt pakastaa jemmaan

Naisilla on vastaisuudessa mahdollisuus yrittää lykätä lapsenhankintaa pakastamalla omia munasolujaan. Pakastettuja munasoluja voidaan tarvittaessa käyttää myöhemmin hedelmöityshoidoissa.

Munasolujen ennakoiva pakastus on jo aloitettu Helsingissä. Palvelu on tarkoitettu niille naisille, joilla lasten hankinta viivästyy esimerkiksi elämäntilanteen vuoksi.

– Munasolujen ennakoiva pakastaminen tuo naiselle mahdollisuuden yrittää raskautta omilla munasoluillaan myöhemmin, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuija Foudila Mehiläinen Felicitaksesta.

Myös Väestöliiton Lapsettomuusklinikalta kerrotaan, että heillä on vastaava valmius munasolujen pakastamiseen. Toistaiseksi sitä ei kuitenkaan ole käytetty aikalisän saamiseksi lasten hankintaan.

Munasolujen pakastuksia on kuitenkin tehty muista syistä, kuten hedelmöityshoidoissa. Menetelmää käytetään myös esimerkiksi ennen syöpähoitoja.

Naisten hedelmällisyys alkaa laskea 30 ikävuoden jälkeen. Munasolujen pakastaminen suositellaan tehtäväksi mieluiten 30 vuoteen mennessä tai viimeistään 35-vuotiaana.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat