Mainos

Mummonmökki Laitilassa

Maalaismaisemassa sijaitsee aurinkoinen mökki, jonka tunnelmaa ei kiire leimaa!

Maalaismaisemassa sijaitsevaan mökkiin tullaan sisään tilavaan eteiseen, josta päästään oikealle tupaan ja vasemmalle vierashuoneeseen. Suoraan edessä on vanhan osan alkuperäinen oven paikka. Sen yläpuolella on ikkunakehykseen tehty lamppu, jota pissavaloksi kutsutaan! Se palaa öisin, jotta vieraat näkevät kulkea oudossa paikassa.

Vanhojen hirsien ja tikkaiden charmi on lahjomaton. Eteisen nurkassa on pieni pöytä, jolla mansikkamehu tuoksuu ja jossa voi ottaa vaikka lasin mehua puutarhatöiden lomassa. Sisäovet on jätetty mukavasti entiselleen, eikä niitä ole hiottu ja maalattu – vanha pinta on kaunis ja lempeä.

Vaalea tupa on aurinkoinen, vaikka ulkona on pilvinen päivä. Paksut, maalaamattomat lattialankut ja käsittelemätön katto ovat vahvoja kontrasteja lempeänväriselle tapetille, jonka mukaan asukkaan äiti on kutonut sävy sävyyn räsymatot. Vanhoja pitsilakanoita on käytetty salusiineina ja niihin on yhdistetty kevyenkevyet pellavaverhot, joista valo kulkee kauniisti läpi.

Ruokapöydän päällä on himmeli, ja se on itse tehty! Kärsivällisyyttä siis riittää. Ja pöydällä komeilee kesän paras herkku, mansikkakakku. Se on koristeltu mintunlehdillä, joita löytyy omasta yrttimaasta. Kattaus on tehty Birger Kaipiaisen mustavalkoisilla paratiisiastioilla, jotka ovat taas tulleet tuotantoon. Liinana on Miina Äkkijyrkän Riemukas kevätjuhla -kangas. Kiire ei leimaa tämän mökin tunnelmaa! Mutta asukkaina onkin opettajapariskunta, joten lomaa riittää ihan ruhtinaallisesti, melkein koko kesän verran.

Keittiö on pieni nurkkaus. Sen hauska yksityiskohta on kaappi, jonka takaseinä on tapettia ja sisällä on halogeenivalo. Hyvä idea, joka tekee kaapista paljon keveämmän näköisen kuin normaali tapa, jossa takaseinä on valkoista levyä.

Vierashuoneen teemana ovat iirikset. Niitä löytyy tapetista, maljakosta ja istuinryhmästä. Kaakeliuuni on ikivanha ja sen laatat kauniisti epätasaisen väriset.

Makuuhuoneen tunnelman luovat upea hirsiseinä ja tekstiilit. Päiväpeittona on tilkkutäkki, jonka päällä on kaunis ohut villamatto. Myös seinälle on nostettu matto. Tekstiilien lisäksi lämpöä tuo ihana elävä tuli myös täällä makuuhuoneessa.

Aitan vierashuoneiden sängyt yllättivät yhdellä jalallaan. Asukas tiesi kertoa, että kyseessä on aivan tavallinen tapa tehdä aittasänky. Jos kerran sänky on nurkassa niin miksi haaskata puuta ja vaivaa useisiin jalkoihin, kun seinää voi käyttää apuna. Sängyt on pedattu vanhoilla pitsilakanoilla, joista on tehty pussilakanat. Hyvä tapa ottaa käyttöön perintöpitsit liinavaatekaapin perukoilta.

Yläkerran sängyn rakentamisessa on käytetty upeasti vanhoja heinäseipäitä. Ja jos yö on viileää, apuna ovat kuumavesipullot! Pimeän taas pitävät poissa kynttilät, joiden pidikkeet ovat ihanasti seinään kiinnitetyt. Pienestä ikkunaluukusta voi kurkistaa pihan yrttimaalle.

Toimittaja: Hanna Sumari

(Kesä T.i.l.a. 30.6.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.