Muistitko korjata nämä asiat veroilmoituksessasi ajoissa? – "Voi tehdä aika isojakin säästöjä"

Veroilmoituksen jättöpäivä lähestyy: Vinkit oman verotuksen keventämiseen 9:46
Katso asiantuntijoiden vinkit veroilmoituksen läpikäymiseen!

Noin 1,8 miljoonan palkan- ja eläkkeensaajan pitää muistaa tarkistaa esitäytetty veroilmoituksensa viimeistään tiistaina.

Veroilmoituksessa monet tiedot on esitäytetty, mutta osa on sellaisia, jotka tulee itse ilmoittaa.

– Lähetämme noin viisi ja puoli miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta ja puolitoista miljoonaa palautuu takaisin, kertoo Verohallinnon asiakkuusjohtaja Hilkka Pelander.

Mistä sitten tietää, onko veroilmoituksen tarkastanut ja täyttänyt oikein?

– Siellä on esitäytettynä hyvin paljon sivullisilmoittajien tietoja kuten palkat, eläkkeet ja etuudet. Mutta sitten sellaisia vähennystietoja, jotka asiakas itse ilmoittaa, ne sieltä puuttuvat. Ja myös joitakin tulotietoja voi puuttua.

Verohallinto kehottaa tekemään täydennykset ja korjaukset ensisijaisesti OmaVerossa.

Esitäytetyltä veroilmoitukselta tulee tarkistaa, että sille merkityt tiedot ovat oikein. Jos tiedot ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään. Jos esitäytetyltä puuttuu tuloja tai vähennyksiä, ne pitää ilmoittaa viimeistään omana määräpäivänä.

Veroilmoituksen korjatessaan voi tehdä isoja säästöjä

Veroilmoitus kannattaa tehdä, koska sillä voi tehdä merkittäviäkin arjen säästöjä.

– Kotitalousvähennystä voi saada parhaillaan 3 500 euroa, eli tarkkana kannattaa olla, huomauttaa Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Onko oman veroilmoituksen läpikäyminen sitten verovälttelyä?

– Ei suinkaan. Lainsäädännössä olevia mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää, sillä se on järkevää verosuunnittelua, kannustaa Malinen.

Nämä asiat useimmiten unohtuvat veroilmoituksessa

Millaisia asioita sitten suomalaiset unohtavat käydessään läpi veroilmoitustaan?

– Korona-aika on vaikuttanut siten, että on tärkeä miettiä, onko tehnyt esimerkiksi enemmän lähityötä, Malinen toteaa.

Tämä vaikuttaa esimerkiksi työhuonevähennykseen ja matkakuluihin.

Etätyöt ovat jääneet pysyväksi ilmiöksi, ja jos tekee edes jonkin verran etätöitä, kannattaa oma veroilmoitus tarkastaa.

– Euromäärä riippuu siitä, kuinka paljon etätyötä tekee. Sen lisäksi voi olla erilaisia työvälinehankintoja, kuten esimerkiksi kuulokkeet. Nämä voi vähentää tulohankkimiskuluina, Pelander muistuttaa.

Myös netti mahdollinen vähennys – elantokulut ei

Kaavamaisen työhuonevähennyksen lisäksi voi ilmoittaa vähennykseksi myös esimerkiksi oman nettiyhteyden, jos nettiä hyödyntää työkäyttöön.

– Joinain vuosina voi myös tulla jotain erityishankintoja, joita voi vähentää. Etätyöhön siirtyminen on myös tehnyt sen, että ihmiset investoivat työhuoneeseensa, Pelander sanoo.

Malinen muistuttaa, että elantokuluja veroilmoitukseen ei kannata laittaa.

Nämä ovat määräpäivät

Palkan-, etuuden- ja eläkkeensaajilla veroilmoittamisen määräpäiviä on toukokuussa kolme, 9.5., 16.5. ja 23.5. Oman määräpäivänsä näkee OmaVerosta ja esitäytetyltä veroilmoitukselta. Tiistaina 16.5. määräpäivä on noin 1,2 miljoonalla palkan- ja eläkkeensaajalla.

Suurimmalla joukolla, hieman reilulla kahdella miljoonalla henkilöllä, määräpäivä on 23.5.

Myös kiinteistöveropäätös tulee tarkistaa

Myös kiinteistöverotuspäätöksen tarkistaminen on nyt ajankohtaista kiinteistöjä omistavilla henkilöasiakkailla: mahdolliset korjaukset ja täydennykset tulee tehdä viimeistään huomenna.

Jos tiedot kiinteistöverotuspäätöksellä ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

Valtaosalla kiinteistönomistajia vero suurempi tänä vuonna

Valtaosalla kiinteistönomistajista kiinteistövero on tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna. Yksi syy tähän on se, että rakentamisen kustannukset ovat nousseet.

Kiinteistöveron suuruus riippuu kiinteistön verotusarvon lisäksi kunnan määrittelemistä kiinteistöveroprosenteista.
Kiinteistöveron eräpäivät ovat suurimmalla osalla asiakkaista elo- ja lokakuussa tai syys- ja marraskuussa.

Maksueriä on kaksi, jos kiinteistövero on 170 euroa tai enemmän. Viime vuonna lähes neljäsosa asiakkaista eli yli 500 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveron myöhässä.

Verohallinto kehottaakin ottamaan käyttöön e-laskun, niin se tulee verkkopankkiin noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää. Viivästyskorko maksamattomalle verolle alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat