Mainos

Muistatko hänet? Lapsimorsian, jonka tarinalla on onnellinen loppu

Irakin suunitelmat sallia avioliitot yhdeksänvuotiaiden tyttöjen kanssa on herättänyt voimakkaita reaktioita ympäri maailman.

Monissa arabimaissa yleinen tapa naittaa tytär vielä lapsena nousee länsimaisissa tiedotusvälineissä esille säännöllisin välein.

Yksi kipeälle asialle kasvonsa antaneista on jemeniläinen Nojoud Ali. Hänen tarinastaan tekee poikkeuksellisen se, että sillä on onnellinen loppu.

On vuosi 2008.  Nojoud Ali on 9-vuotias, kun hänen työttömäksi joutunut isänsä myy hänet rahapulassa vaimoksi 30-vuotiaalle miehelle.

Painajainen alkaa. Mies käyttää aktiivisesti aviomiehen oikeuttaan, mutta alkaa sen lisäksi myös lyödä ja pahoinpidellä tyttöä, kun kyllästyy tytön itkuun ja valitukseen. Miehen äiti on tyytyväinen ilmaisesta kotilapulaisesta ja teettää pienellä tytöllä töitä aamusta iltaan.

Kahden kuukauden jälkeen Nojoud Ali saa tarpeekseen. Hän karkaa ja hakeutuu äitipuolensa ohjeiden mukaan läheiselle oikeustalolle hakemaan avioeroa.

Pitkän odottelun jälkeen paikalla ollut tuomari kuuntelee Nojoud Alin asian ja järjestää hänelle turvapaikan.

Nojoud Alin asian ottaa hoitaakseen ihmisoikeuksiin erikoistunut naisasianajaja Shada Nasser, joka on erittäin pätevä työssään ja niin asiat alkavat edetä.

Kun oikeutta lopulta käydään, alkaa hurja mediasirkus. Tiedotusvälineitä ympäri maailmaa on paikalla, samoin muita uteliaita.

Monien vaiheiden jälkeen istunnon tuomari päätyy mitätöimään avioliiton, joten Nojoud Ali on taas vapaa.  

Nojoud Ali saa huomiota ja kiitosta neuvokkuudestaan ja urheudestaan Hillary Clintonia ja Condoleezza Ricea myöten. Amerikkalainen naistenlehti Glamour valitsee hänet ja hänen asianajajansa kanssa vuoden naisiksi 2008. Vuotta myöhemmin Nojoud Alille myönnettään Women's World Award ja hänen tarinastaan tehty kirja julkaistaan. Nojoud Ali ei pysty osallistumaan Women's World Award -tilaisuuteen, koska hänen passinsa oli takavarikoitu hänen Jemenille tuomansa negatiivisen julkisuuden myötä.

Tämän jälkeen Nojoud Alin tarinassa on pieniä kauneusvirheitä. Kirjan kansainvälisestä myynnistä tulevat palkkiot oli tarkoitus käyttää tytön koulutukseen. Viime keväänä 15-vuotias Nojoud Ali kuitenkin kertoi The Guardian-lehdessä, että hänen isänsä oli häätänyt hänet kirjapalkkioilla ostetusta talosta ja pitänyt itsellään loput rahat. Lisäksi Nojoud Ali kertoi isän järjestäneen vastikään myös Nojoud Alin pikkusiskon naimisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.