Muista tämä luku, jos haluat laihtua

Voiko painoa pudottaa muuttamatta sitä, mitä syö? Yhdysvaltalaistutkimus väittää, että voi, jos syö kaiken päivän ruoan korkeintaan 12 tunnin sisällä. Aamupalan kello kahdeksalta nauttivalla pitäisi siis olla iltapalakin syötynä kello kahdeksaan mennessä.

Salk Institute for Biological Studies -tutkimuslaitoksessa tehty, joulukuussa 2014 Cell Metabolism -julkaisussa ilmestynyt tutkimus toteutettiin 400 hiirellä. Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Sathidananda Panda piti todennäköisenä, että tulokset pätevät myös ihmisiin.

Käytännössä hiiriä seurattiin 38 viikon ajan niin, että osa eläimistä sai syödä milloin tahansa hereillä ollessaan ja osa rajoitetusti 9, 12 tai 15 tunnin ajan. 

Osa niistä hiiristä, joiden ruokailuajat rajattiin, sai viikonloppuisin ”huijata” syömisissään ja syödä milloin halusi. Samaten osa hiiristä, jotka alun perin saivat syödä milloin tahansa, siirrettiin kokeen puolivälissä aikarajoitettuihin ryhmiin.

Kokeen lopussa havaittiin, että hiiret, jotka olivat saaneet syödä milloin tahansa, olivat ylipainoisia ja sairaita. Hiiret, jotka olivat syöneet päivittäin 9–12 tunnin aikaikkunan sisällä, säilyivät hoikempina ja terveempinä – myös ne, joiden oli sallittu ”repsahtaa” viikonloppuisin. Viimeisin havainto viittaisi siihen, että tämän kaltainen ruokavalio kestää myös joitakin väliaikaisia keskeytyksiä.

Syömiseen käytetyn ajan rajoittaminen poiki etuja riippumatta hiiren painosta tai ruokavalion tyypistä. Joidenkin ruokavalio sisälsi runsaasti rasvaa, joidenkin sokeria, joidenkin fruktoosia.

Kaiken lisäksi ne hiiret, jotka siirrettiin aikarajattomasta ryhmästä aikarajoitettuihin ryhmiin kokeen puolivälissä, pudottivat kokeen loppuun mennessä osan keräämästään ylimääräisestä painosta. Yhdeksän tunnin aikaikkunassa ruokailleiden hiirten paino putosi viidellä prosentilla muutamassa päivässä. Aikaikkunan puitteissa ruokailleilla hiirillä oli myös kehossaan vähemmän rasvaa kuin ilman rajoituksia syöneillä.

Mikä selittää?

Miten on mahdollista saada merkittäviä hyötyjä vain rajoittamalla syömiseen käytettävää aikaa joillakin tunneilla?

Yksinkertaisin selitys on, että kun syömisen lopettaa aikaisemmin, tulee myös syöneeksi vähemmän. Jos tavallisesti napostelisi muutaman keksin illalla lempisarjaa katsellessa, niin kun syömisen lopettaakin ennen sitä, kalorit jäävät saamatta.

Syömisen lopettaminen aikaisemmin voi myös muuttaa omaa nukkumaanmenoaikaa ja vuorokausirytmiä, jolloin yöuni paranee. Aiemmissa tutkimuksissa onkin saatu näyttöä yöunen pituuden yhteydestä ihmisen painoon.

Univaje vaikuttaa niiden hormonien toimintaan, jotka säätelevät elimistössä ruokahalua: kylläisyydestä viestivän leptiinin pitoisuus laskee ja nälästä viestivän greliinin pitoisuus lisääntyy jo parien huonojen yöunien takia. Huonosti nukutun yön jälkeen ruokahalu on suurempi ja erilaiset herkut maistuvat. Lyhyt yöuni näyttääkin ennustavan korkeampaa painoindeksiä.

Lähteet: Cell.com, Telegraph.co.uk, Nytimes.com, Salk.edu, Terve.fi, Sydan.fi

Ravitsemusterapeutti varoittaa laihdutuskuureista

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa antoi neuvoja terveellisiin elämäntapoihin Huomenta Suomessa tammikuussa 2015.

Lue myös:

    Uusimmat