Mainos

MTV3:n kysely: Näin kansalaiset vähentäisivät alkoholin kulutusta

9:38

Alkoholin kokonaiskulutusta haluttaisiin mieluiten vähentää kiristämällä rattijuopumuksen alarajaa ja säätämällä ilmoitusvelvollisuus merkittävään alkoholin tuontiin.

Myyntiaika- ja paikkarajoitukset saavat vain vähän kannatusta. Tulokset käyvät ilmi MTV3 Uutisten kyselystä.

Rattijuopumuksen alarajan kiristäminen nykyisestä 0,5 promillesta 0,2 promilleen arvioitiin kyselyssä parhaaksi keinoksi, jos alkoholipolitiikkaa rajoitetaan.

Lähes puolet vastaajista listasi sen tehokkaaksi keinoksi ja kun vain yksi vaihtoehto piti valita, rattijuopumusrajan kiristämisen valitsi joka viides eli 21 prosenttia vastaajista. Naisista joka neljäs kannatti kannatti asiaan puuttumista, miehistä 16 prosenttia.

Alueellisesti kannatusta oli eniten pohjoisessa ja ikäluokittain ehkä hieman yllättäenkin nuoremmissa vastaajissa. Promillerajaan puuttumisen kannatus väheni iän myötä.

Tuontiin ilmoitusvelvollisuus

Suurten alkoholimäärien tuojille haluttaisiin ilmoitusvelvollisuus. Kyselyssä se sai myös viidenneksen eli 21 prosentin kannatuksen.

Tuontimäärää ei kyselyssä kuitenkaan tarkemmin rajattu. Ilmoitusvelvollisuuden säätämisellä on suurin kannatus yli 55-vuotiaiden keskuudessa.

Kolmanneksi suosituin keino rajoittaa alkoholipolitiikkaa oli asteittainen veronkorotus. Sitä kannatti 18 prosenttia vastaajista.

Rajoituksille ei lämmetä

Kaikki myyntiaika- ja paikkarajoitukset saivat kyselyssä vähän kannatusta. Noin joka kymmenes vastaaja olisi valmis rajoittamaan alkoholin nauttimista julkisilla paikoilla. Se sai kyselyssä yhdeksän prosentin kannatuksen. Iän mukana halu puuttua julkisilla paikoilla juopotteluun näyttää selvästi kasvavan.

Alkoholin myyntikielto sunnuntaisin ja pyhäpäivinä sai seitsemän, ja myyntikielto perjantaisin ja lauantaisin kello 18 jälkeen vain kolmen prosentin kannatuksen. Nuoremmissa ikäluokissa näiden rajoitusten käyttöönotolla on vähiten kannatusta.

Yli 3,5 prosenttia alkoholia sisältävien tuotteiden myynnin siirtäminen Alkoon ja anniskeluajan lyhentäminen ravintoloissa vähintään yhdellä tunnilla saivat molemmat 7-8 prosentin kannatuksen.

Selkeät mielipiteet

Kyselyssä selvitettiin myös mihin suuntaan kansalaiset haluaisivat alkoholilainsäädäntöä muuttaa. Lisää rajoituksia kaipasi joka viides vastaaja. Nykyisellään säädökset pitäisi 38 prosenttia vastaajista. Naisista tätä kannatti 44 prosenttia.

Lisää vapauksia lainsäädäntöön sai samansuuruisen kannatuksen kuin säädösten pitäminen nykyisellään. Vapauksien lisäämistä kannatti 39 prosenttia vastaajista, mutta miehistä kuitenkin jo lähes puolet, 47 prosenttia.

Lakimuutoksista kansalaisilla on hyvin selkeät mielipiteet. Vain kaksi prosenttia vastaajista ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Kyselyn toteuttivat verkkopaneelissa MTV3 ja Think If Laboratories elokuun lopulla. Kyselyyn vastasi 1848 henkilöä. Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan kolme prosenttia suuntaansa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja