Ministeri Kiuru: Kouluihin ei anneta kansallista laajaa etäsuositusta – maskien käyttöä lisätään ja koululaisille tarjotaan kotitestejä

Ministeri Kiuru kertoo etäopetuslinjauksista 11:00
Ministeri Kiuru kertoi hallituksen etäopetuslinjauksista koronaministerityöryhmän kokouksen jälkeen.

Hallituksen koronaministerityöryhmä ei anna kansallista laajaa etäkoulusuositusta. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) pitkien neuvotteluiden päätteeksi Säätytalolla myöhään tänään.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Krista Kiurun mukaan etäopetuspäätökset on tehtävä alueellisesti siellä, missä tautitilanne sitä edellyttää.

Näin ollen koulujen kevätlukukausi pääsee alkamaan lähiopetuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti.

Oppilaat saavat tehdä kaksi kotitestiä viikossa

Kouluissa kuitenkin lisätään maskien käyttöä ja koululaisille jaetaan kaksi kotitestiä viikossa.

– Ministerityöryhmä pitää tärkeänä sitä, että koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille, tiedotteessa sanotaan.

Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

Alueita ohjataan lisäksi ottamaan käyttöön kaikki tartuntatautilain 58g-pykälän mukaiset toimet, mikä tarkoittaa kaikkien sisätilojen sulkupäätöksiä. Tämä tarkoittaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Matalan riskin ulkotilaisuuksia voidaan yhä järjestää, jos lähikontaktit voidaan välttää.

Kiuru ei tunnustanut pettyneensä

Kiuru ajoi vahvasti etäkoulusuositusta, mutta ei tunnustanut pettyneensä koronaministeriryhmän vastakkaiseen linjaukseen.

– Nyt on kysymys kokonaisuudesta, ei kannata tuijottaa yksittäisiä toimia vaan kokonaisuutta, millä vaikuttavuutta saadaan aikaan, Kiuru totesi.

Li Andersson: Etäopetussuositusta ei ole rajattu pois

Opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi tuoreeltaan Twitterissä, että Suomi seuraa yleiseurooppalaista käytäntöä, jonka mukaan lasten oikeutta lähiopetukseen rajoitetaan vasta viimesijaisesti.

Hän kuitenkin toteaa, että valtakunnallista etäopetussuositusta ei ole rajattu pois hallituksen työkalupakista.

Andersson huomauttaa, että etäopetusta on läpi epidemian hyödynnetty paikallisesti, kun se on ollut tautitilanteen kannalta välttämätöntä ja näin toimitaan jatkossakin.

Opetusministeri pitää tärkeänä sitä, että kunnat antavat maskien käytöstä laajan suosituksen, joka tarvittaessa koskee myös pienimpiä koululaisia.

Lisäksi Andersson edellyttää, että opetusalan henkilöstölle varmistetaan viipymättä mahdollisuus saada kolmas koronarokote.

Ravintoloita ei suljeta

Ravintoloiden sulkemisesta kokonaan myös keskusteltiin Krista Kiurun mukaan, mutta päätöstä ei tehty. Hän sanoi, että asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Asetus annetaan Kiurun mukaan niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan. Tällä hetkellä ruokaravintolat saavat olla auki 20:een. Anniskelu päättyy ravintoloissa kello 17.

Kotitestit käyttöön

Nykyisiä rajoituksia ministerit päättivät jatkaa tämän kuun loppuun asti. Hallitus suosittaa lisäksi, että sisätiloissa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa perheen ulkopuolisia henkilöitä voi olla maksimissaan viisi.

– Lisäksi suositellaan kaikkiin kohtaamisiin kotitestausta, Kiuru sanoi.

– Tärkeä viesti kaikille suomalaisille on, että jokaisella on oma vastuunsa siitä, millä tavalla tätä tautitilannetta hoidamme.

FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi. THL ja Työterveyslaitos antavat tarkemmat ohjeet viikolla 2.

OAJ oli etäkoulun kannalla

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on kertonut aiemmin kannattavansa sosiaali- ja terveysministeriön ehdotusta aloittaa lukuvuosi etäopiskeluna.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi Ylelle toissa päivänä, että STM ehdottaa koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella.

OAJ:n mukaan myös luokat 1–3 ja erityisopetus on otettava etäopiskelun piiriin.

– Väistämättä koulujen lukuvuoden aloituksen jälkeen tautitilanne pahenee, mikä uhkaa jo kansakunnan huoltovarmuutta, kun opettajat sairastavat kotona ja vanhemmat hoitavat sairastuneita lapsiaan, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi tiedotteessa.

Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori 6:09
Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori

Marin edellytti tarkkaa harkintaa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti tänään kokoukseen mennessään, ettei hallitus halua asettaa lapsille ja nuorille yhtään enempää rajoituksia kuin on aivan välttämätöntä. Hän totesi, että kokouksessa kuullaan terveysviranomaisten tuorein arvio tilanteesta, joka muuttuu ja elää.

– Päätöksissä täytyy käyttää erittäin tarkkaa ja suurta harkintaa.

Hän myös muistutti, että hallitus kävi perusteellisen keskustelun aiheesta jo ennen joulua.

– Tuolloin päädyimme siihen, että etäopetusta tai joululomien lykkäämistä koskevaa suositusta ei anneta, koska Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoi, että toimi ei ole tarpeellinen eikä hyödyllinen suhteessa haittoihin, joita se aiheuttaa.

Ilta-Sanomien THL:stä tänään saaman tiedon mukaan THL:n kanta ei ole asiassa muuttunut.

Lue myös:

    Uusimmat