Mahdollinen etäkouluun siirtyminen saa opettajalta täystyrmäyksen: "Hävettää olla OAJ:n jäsen"

Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori 6:09
Katso yllä oleva video: Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori!

Koulujen mahdollinen siirtyminen etäopetukseen heti lomien jälkeen ensi viikolla kuulostaa "täysin absurdilta", kommentoi Keravan lukion opinto-ohjaajana työskentelevä Terhi Kurri MTV Uutisille.

Hallituksen koronaministeriryhmä pohtii parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esitystä koulujen siirtämisestä etäopetukseen maanantaista alkaen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tänään, ettei kouluihin palaaminen ole turvallista ensi viikolla, koska terveydenhuollon kantokyky on useilla alueilla vaarassa.

"Hävettää olla OAJ:n jäsenenä"

Kurri kertoo, ettei hän ole saanut tietoa työnantajaltaan, aloitetaanko kevätlukukausi lähi- vai etäopetuksessa.

Helsingin kaupunki puolestaan tiedotti koululaisten huoltajia Wilma-viestillä, että peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset alkavat maanantaina normaalisti lähiopetuksessa.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ on kannattanut STM:n esitystä etäkouluun siirtymisestä. Kannanotto on kerännyt runsaasti kommentteja puolesta ja vastaan OAJ:n Facebook-päivityksessä.

Opinto-ohjaaja Kurri kummastelee OAJ:n ulostuloa ja ihmettelee, miksi OAJ ei kysynyt jäsenistönsä mielipidettä asiassa.

– Olen täysin eri mieltä OAJ:n kanssa etäkoulusta, enkä tiedä ketään lähipiiristäni, joka olisi OAJ:n kanssa samaa mieltä. Tämä on niin iso asia, että OAJ:n olisi ilman muuta pitänyt kysyä jäsenistön mielipidettä.

– Ainakin itseäni harmittaa tosi vahvasti se, että OAJ maalaa opettajat herkkähipiäisiksi oman edun tavoittelijoiksi, jotka eivät mieti lapsen etua, pedagogiikkaa tai lapsen etua. Hävettää olla moisen järjestön jäsenenä todella. Ihan verenpaineet nousivat, Kurri lataa.

Kurri: Nämä syyt puoltavat lähiopetusta

Millä perusteilla Terhi Kurri sitten vastustaa etäopiskelua?

Kurrin mukaan moni toisen asteen opiskelija on jo joutunut olemaan pääkaupunkiseudulla eri osissa jopa kuusi kuukautta etäkouluissa, joiden päälle tulevat mahdolliset karanteenit ja altistumisepäilyt.

– Sitä oppimisvajetta, mikä on syntynyt, ei uudella etäilyllä paikata. Pedagogiikkaan liittyvä näkökulma on se, että peruskoululaisten tai toisenkaan asteen opiskelijoiden itseohjautuvuus ei useinkaan riitä etäilyyn. Toki on opiskelijoita, jotka pärjäävät hyvin ja nauttivat etäopiskelusta, mutta sitten on opiskelijoita, jotka tippuvat kokonaan pois eivätkä opi mitään etäilyn aikana.

Kurri toteaa, että oma asiansa on se, ettei kaikkia oppiaineita voi opiskella opetussuunnitelman mukaisesti etäopetuksessa.

– Jos ajatellaan vaikka ammattikoulun hitsausta, niin kuinka harjoittelet sitä kerrostalossa. Se ei ole mahdollista. Meillä kasvaa tänä aikana joukko nuoria, joiden koulupolku ei suinkaan ole mennyt opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti.

Opinto-ohjaajassa huolta aiheuttaa myös se, miten etäopetukseen siirtyminen vaikuttaisi yhdeksäsluokkalaisten yhteishakuun tai ylioppilaskirjoituksiin.

– Pahimmillaan etäkoulu siirtäisi myös näitä. Nämä siirtovaikutukset pitäisi pystyä myös huomioimaan.

Myös opettajien työkuorma kasvaa etäopetuksessa.

– On ihan eri asia toteuttaa tunnit keskustellen ja interaktiivisesti, kun opiskelijat ovat paikalla kuin tehdä tehtäviä nettiin. Tämä on ihan absurdia, että OAJ ajaa sitä, että opettajat tekisivät töitä viikonloppuisin etäopetuksen eteen.

Etäopetukseen tarvittaessa vain luokka- tai ryhmäkohtaisesti

Kurri kuitenkin myöntää, että terveysturvallisuuden huomioiminen nykyistä paremmin ei ole oikein mahdollista.

– Se on haastavaa, koska luokkatilat ovat pieniä ja luokkakoot ainakin toisella asteella isoja. Mutta tosiasia on sekin, että opettajilla on ollut mahdollisuus ottaa rokotteet, ja moni opettaja on saanut jo kolmannenkin rokotteen. Samoin yli 12-vuotiaista valtaosa on saanut myös kaksi rokotetta. Ja kouluissa käytetään maskeja pääosin.

– Jos mietitään sitä, miten tauti lähtee leviämään, niin jos nuoret eivät ole koulussa, he tapaavat vapaa-ajalla, jossa kukaan ei valvo maskien käyttöä. Näen, että jos tartuntoja halutaan hillitä, silloin kannattaa opiskelijat pitää kouluissa.

Mahdollisissa koronan leviämistilanteissa kouluissa tulisi Kurrin mielestä siirtyä etäopetukseen vain luokka- tai ryhmäkohtaisesti.

– Ei missään nimessä niin, että kaikki laitetaan varmuuden vuoksi etäopetukseen!

Lue myös:

    Uusimmat