"Meillä on varmasti luokallisia oppilaita, joilla ei ole etälaitteita kotona" – yksi viikonloppu ei riitä etäopetuksen järjestelyihin, sanoo vantaalaiskoulun rehtori

Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori 6:09
Miltä hallituksen viime hetken etäopetuskeskustelut tuntuvat kouluilla? Haastattelussa vantaalaiskoulun rehtori

Kouluissa ja kodeissa odotetaan, aloitetaanko kevään koulutaival lähi- vai etäopetuksessa maanantaina. Vantaalaiskoulun rehtori pelkää, ettei kaikilla oppilailla ole tarvittavia etälaitteita maanantaihin mennessä.

Vantaan Ylästön koulun rehtori Satu Ollilan mukaan opettajat ovat jo joutuneet miettimään, miten lähiopetukseen palataan terveysturvallisesti. Nyt he ovat joutuneet miettimään myös toisen suunnitelman, jos koulu alkaakin etänä.

– Meillä on varmasti luokallisia oppilaita, joilla ei ole etälaitteita kotona. Jos maanantaina alkaisi etäopetus, tässä täytyisi alkaa koordinoimaan sitä, miten saamme oppilaiden laitekannan sille tasolle, että se olisi edes mahdollista, Ollila kuvailee.

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt etäkoulua, mutta asiaa on vastustettu myös hallituksen sisällä. Hallitus neuvottelee asiasta perjantaina.

Aikaa valmisteluihin on monessa koulussa vain yksi viikonloppu, eikä se ole sen aikana edes mahdollista. Laitteita voitaisiin jaella Ollilan mukaan vasta maanantain aikana.

"Lähiopetus hyödyllisempää"

Vantaalaiskouluissa on jo kehitetty tartuntojen leviämistä ehkäiseviä käytäntöjä, kuten pienryhmiä ja hygieniatoimia. Myös kasvomaskien käyttöön 3.-luokkalaisista ylöspäin on varauduttu, Ollila kertoo.

Rehtorina hän ei halua kommentoida lähi- ja etäopetuksen eroja terveysturvallisuuden näkökulmasta, mutta opetuksellisesti hän kääntyy lähiopetuksen puolelle.

– Päivänselvää on se, ettemme pysty opettamaan etänä kaikkia opetussuunnitelman mukaisia asioita, tai ainakaan oppilaat eivät voi niitä oppia. Siksi olisi aina hyödyllisempää olla lähiopetuksessa koululla.

Katso Ollilan haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat