MTV Uutisten kysely: Yli 40 prosenttia suomalaisista on saanut lehtensä myöhässä tai sitä ei ole tullut ollenkaan – yhteen jakeluun siirtyminen sopisi lähes kaikille

Postikyselyn tulokset puhuvat karua kieltään - tällaista summaa johtajan palkaksi ehdotetaan 7:15
Video: Postikyselyn tulokset puhuvat karua kieltään – tällaista summaa toimitusjohtajan palkkioksi ehdotetaan

Kotiin kannettava lehti on myöhästynyt tai jäänyt kokonaan tulematta 41 prosentilla suomalaisista, paljastaa MTV Uutisten kysely.

Posti Groupin ongelmat ovat olleet alkusyksyn aikana julkisuudessa, ja yleisesti postinjakeluun liittyvät hankaluudet nousevat esiin myös MTV Uutisten kyselyssä.

Vastaajista joka kymmenes kertoo tilaamansa kotiin kannettavan lehden olleen myöhässä tai jääneen jakamatta usein. 31 prosentille vastaajista samaa on käynyt silloin tällöin.

41 prosentilla lehdet ovat myöhästyneet tai jääneet tulematta hyvin harvoin tai ei koskaan.

Postia jakaa Suomessa yhteensä noin 15 jakeluyhtiötä. Suurtoimija Posti Groupin lisäksi esimerkiksi usealla mediatalolla on oma jakeluyhtiönsä. 

Joka viidennen vastaajan kohdalla jakeluongelmat ovat vaikuttaneet jopa siihen, että jokin lehti on jäänyt tilaamatta.

Pitääkö Postin panostaa yleispalveluvelvoitteeseen?

Pieni osa Postin toimittamista lähetyksistä kuuluu yleispalveluvelvoitteen piiriin. Nämä kirjeet ja paketit on lain mukaan kannettava, vaikka toiminta olisikin tappiollista.

67 prosenttia suomalaisista katsoo, että Postin on syytä keskittyä hoitamaan yleispalveluvelvoitetta, vaikka tämä johtaisi tuloksen heikentymiseen ja tuen tarpeen lisääntymiseen.

16 prosenttia on asiasta päinvastaista mieltä, ja 17 prosenttia vastaajista valitsi vaihtoehdon "en osaa sanoa".

Yksi jakelu koetaan riittäväksi

Postia jaetaan tällä hetkellä sekä aamuyön ja aamun varhaiskannossa että päivän aikana päiväkannossa.

Jaettavien lähetysten määrä on vähentynyt, ja Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen onkin todennut, että varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä yhdeksi jakeluksi viimeistään 2030-luvulle tultaessa.

Merkittävälle enemmistölle suomalaisista sopisi kyselyn perusteella lehtien ja postin jakaminen vain kerran päivässä.

Yhteisjakelu kerran päivässä riittää 62 prosentille vastaajista erittäin hyvin, 24 prosentille melko hyvin ja vain 12 prosentille melko tai erittäin huonosti.

Kyselyä käsiteltiin perjantaina Kymmenen uutisissa. Katso video!

Yli 40 prosenttia suomalaista on saanut kotiin kannettavan lehden myöhässä tai se on jäänyt kokonaan jakamatta 2:07

Tutkimus toteutettiin verkkopaneelissa 24.09–27.09. välisenä aikana. Siihen vastasi 2 236 henkilöä. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on suurimmillaan 3% suuntaansa. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat